Ett svenskt fiskekrig pågår om sillen. Det är liten mot stor. Öst mot Väst. Nio stora fartyg från västkusten fiskar nästan all den hotade sillen i Östersjön, visar DN:s granskning. Och när branschen samlades till konferens hängde smockan i luften.
När svenskt fiske samlas till konferens på hotell Hasselbacken i Stockholm i oktober 2022 börjar det med tal av kungen och sittande trerätters. Nästa dag blir det handgemäng.
Oavsett om fisken med det latinska namnet "Clupea Harengus" simmar söder om Ölandsbron och kallas sill, eller norr om bron och heter strömming, så är de flesta forskare överens om att den är hotad. Många fruktar att den är på väg att gå samma öde till mötes som torsken - som till 90 % försvunnit från innanhavet.
Forskare talar om "ett regimskifte under ytan". Den lilla spiggen, som tidigare blev uppäten av större strömming, har exploderat längs kusterna. Spiggen livnär sig på kräftdjur, som därmed minskar i antal och inte längre kan hålla trådalger i schack - vilket i sin tur spär på övergödningen.
Strömmingen, eller sillen som den heter söder om Öland, är den fisk som fiskas mest av alla arter i Östersjön och Bottniska viken.
Mängden strömming har minskat med nära 80 % i Östersjön sedan slutet av 1970-talet. Samtidigt har den blivit mindre. Andelen som är över 20 centimeter har minskat med runt 90 % de senaste fyrtio åren, visar provfisken från SLU.
Fisken lever större delen av sitt liv i det öppna havet. Den kan bli upp till 25 år gammal, men blir sällan äldre än 10 år.
Arten äter främst djurplankton, bildar stora stim och rör sig mellan olika djup.
Det finns sju olika bestånd sill i Östersjön och Bottniska viken - men trots det har det Internationella havsforskningsrådet Ices hittills räknat som att hela innanhavet består av ett bestånd.
Strömmingen växer långsammare norrut. Den blir runt 20 centimeter vid 6-8 års ålder i Bottenhavet - runt två år senare än i Östersjön. Tillväxten har minskat betydligt sedan början av 1990-talet. Anledningen tros vara minskad tillgång på djurplankton och konkurrens om föda med skarpsill, enligt vissa studier. Andra har lyft fram klimatförändringar, och ökade bestånd av säl och skarv.
Strömmingen blir också könsmogen tidigare.
Skulle fisket i Östersjön halveras nu, skulle andelen sjuåriga strömmingar öka med en femtedel de kommande sju åren. Om fisket fortsätter som i dag skulle andelen minska med en tredjedel.
Källor: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU och ICES.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar