tisdag 23 maj 2023

POLARPRISET 2023


 I dag (23 maj) utdelas och avfestas årets Polar-pristagare i vinterträdgården på Grand Hotel i Stockholm, Kung Carl-Gustaf deltar och delar ut priserna.

VAD ÄR POLARPRISET?
Polar Music Prize är ett svenskt internationellt inriktat musikpris, instiftat av Stikkan Anderson 1989. Namnet är hämtat från Andersons skivbolag, Polar Music. Priset delas sedan 1992 årligen ut till enskilda personer, grupper eller institutioner, oftast två mottagare per år.

KRAV  PÅ EN MOTTAGARE
Priset ges "för betydande insatser inom musiken och/eller musiklivet, eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse för musiken eller musiklivet, och ska kunna avse alla områden inom eller med nära anknytning till musiken".

PRISET OCH PRISTAGARNA
I allmänhet utses en pristagare inom populärmusik och en inom klassisk musik. Prissumman är en miljon svenska kronor per pristagare och delas i regel ut av kung Carl XIV Gustaf, ofta men långt ifrån alltid i maj eller juni månad, i år 23 maj.

NOMINERINGAR AV PRISTAGARE
En oberoende prisnämnd med 12 ledamöter bestående av bland andra representanter från Sveriges kompositörer och textförfattare (SKAP), föreningen för svenska tonsättare (FST) och Musikförläggarna utser pristagarna. Nomineringar kommer från en rad europeiska organisationer som företräder musikbranschen.

EKONOMI
Styrelsen för Polar Music Price består av representanter från familjen Anderson, SKAP och Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå (STIM). Prissummorna bekostas med avkastningen från Sikkan Andersons donation, medan kostnader för galor och prisutdelningar bekostas med sponsormedel. SR har visat att stiftelsen går med förlust (SR 1918).

ÅRETS PRISTAGARE
Chris Backwell


Född 1937 i London., är en affärsman och tidigare skivproducent, grundare av Island Records. Enligt Rock and Roll Hall of Fame, till vilken han invaldes 2001, är han "den främste personen för att få världen att lyssna på reggaemusik".

Angélique Kidjo
Född 1960 i Benin. Hon är en beninsk - fransk sångerska , musiker och låtskrivare, som är känd för sina mångfaldiga musikaliska influenser och kreativa musikvideor.

Arvo Pärt

Född 1935 i Paide Estland. Pärts musik delas in i två perioder, sinsemellan mycket olika. Han började med tolvtonsmusik, seriell musik och collage. I början av 70-talet genomgick han en kreativ kris och gick tillbaka till den västerländska musikens rötter såsom gregoriansk sång och polyfon musik. Han samarbetade med den engelska gruppen The Hilliard Ensemble, specialiserade på den äldre musiken. Det är för denna musik han är mest känd.

Underlag: Wikipedia





































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar