fredag 19 maj 2023

HYBRIT - VAD ÄR DET?


 VAD ÄR GRÖNT STÅL?
Stålindustrin bidrar i hög grad till de globala koldioxidutsläppen. Enbart ståltillverkningsprocessen beräknas producera 6 - 7 procent av alla växthusgaser världen över.
Grönt stål kan i princip tillverkas på vilket sätt som helst bara det minskar koldioxidutsläppen.
Den mest lovande tillverkningsprocessen för grönt stål är den vätebaserade reduktionen av järnmalmen. Det innebär att man kemiskt reducerar den fasta järnmalmen med hjälp av väte för att producera en mellanprodukt som kallas "järnsvamp". Den matas sedan in i en elektrisk ljusbågsugn
där den smälts för att producera stålet.
Efterfrågan på stål förväntas stiga  med 47 procent fram till 2050. För stålindustrin handlar det lika mycket om att få ner utsläppen och bli grön som att industrin ska överleva. Den globala uppvärmningen måste bromsas.

VAD ÄR HYBRIT?
Hybrit Development AB är ett svenskt samriskföretag som ägs av LKAB, Vattenfall och SSAB, som driver Hybritprojektet. Projektet har beskrivits som den största svenska industriella satsningen någonsin. Syftet är att utveckla och industrialisera en metod att framställa stål utan kol vilket bidrar till att väsentligt minska koldioxidutsläppen vid tillverkning av stål. Metoden ska ersätta kol och koks med vätgas vid reduktion av järnmalm. I stället för koldioxid blir restprodukten nu vatten. Initiativet till Hybritprojektet togs 2016.
Hybrit är en akronym för: "Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology".

Behovet av elenergi för projektet har uppskattats vara 55 terawattimmar. Som jämförelse producerade 2020 all vattenkraft i Sverige 71 TWh el, kärnkraften 47 TWh och vindkraften 27 TWh.

STÅLTILLVERKNINGEN
I augustin 2020 invigdes en försöksanläggning i Luleå, vilken började testköras med naturgas. I augusti 2021 meddelade Hybrit att SSAB producerat världens första fossilfria stål med vätgas som insatsvara.
I konceptet ligger att konvertera SSAB:s stålverk i Oxelösund till vätgas som insatsvara 2025 och att från 2026 kunna sälja fossilfritt stål.

VÄTGAS
I projektet ingår att utveckla produktion av vätgas med el samt att lagra gasen. Vattenfall planerar att bygga vad de menar är världens största anläggning för produktion av vätgas i Gällivare. 
I september 2022 meddelade företaget att en provanläggning för lagring av vätgas i bergrum tagits i bruk. Företaget planerar för ett vätgaslager vid full drift på cirka 100 000 kubikmeter, vilket motsvarar 100 GWh el omvandlad till vätgas.

LIKNANDE PROJEKT
Det svenska företaget H2GS AB planerar att uppföra ett annat stålverk baserat på reduktion med vätgas i Norra Svartbyn i Boden. Företaget har som mål att producera 2,5 miljoner ton per år och från 2030 fem miljoner årston stål för bland annat fordonsindustri och vitvarutillverkare.
Ytterligare ett svenskt bolag, GreenIron, har annonserat att deras första kommersiella anläggning  ligger i Sandviken och beräknas vara i drift i slutet av 2023.

KRITIK
Projektet har kritiserats för den stora inblandningen av staten och projektets riskfyllda karaktär, där kritikerna menar att det är oklart om metoden som utvecklats kommer att vara konkurrenskraftig i framtiden. Projektet har erhållit och förväntas få betydande offentligt stöd i form av subventioner, billiga lån från svenska myndigheter och från EU.
Kritiker har också ifrågasatt om Sverige i framtiden kan försörja projektets enorma behov av el och att den stora elkonsumtionen kan komma att påverka hela Sveriges industrisektor negativt.


Underlag: Massmedia och Wikipedia.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar