onsdag 17 januari 2024

60 skalv i timmen på Island


 I genomsnitt 60 skalv i timmen skakar fortfarande Island efter helgens dramatiska utbrott som trängde in i kustorten Grindvik.

- Ett konstant "lugnet före stormen", säger svensk-isländske Jesper Vegerfors. Han berättar att det har varit hårda restriktioner för att komma nära de två sprickorna,  där kaskader av lava vällde fram under söndagen. Tre hus fattade eld innan den glödande strömmen stannade framför det fjärde.         - Det var väldigt visuellt och mer kännbart än i dag då det är något lugnare. "Vindriktningen gör att rök och värme går rakt mot Grindvik", säger  Jesper Vegerfors på måndagen.

Hur omfattande är utbrotten som  varit? Enligt expertuppgifter handlar det om ett betydligt större utbrott än tidigare. Ur en sammanlagt 4 kilometer lång spricka har det vällt 100 till 200 kubikmeter lava per sekund. Betydligt kraftigare än tidigare då det kom cirka 40 kubikmeter under några timmar.

                                          Skärrade gäster flyr spa-anläggningen Blue Lagoon

Efter helgens dramatik har aktiviteten avtagit både i antalet jordskalv och deras magnitud.                   - Sedan midnatt till 13-tiden har vi noterat omkring 800 skalv. Aktiviteten från den södra sprickan slutade i går kväll, och den norra har lugnat ner sig avsevärt, säger Lovisa Gudmundsdóttir, specialist på naturkatastrofer från meteorologiska institutet på Vedurstofa Islands. Hon fortsätter: Vi hoppas nu att lavan inte ska fortsätta att förflytta sig på marken så att människor kan återvända till sina hem. Men allt är mycket svårt att förutse och inget går att utesluta.

Den södra sprickan är ett hundratal meter och uppstod ett 200 meter nordost om Grindaviks yttersta bostadshus medan den norra , som sprack upp på söndagsmorgonen, ligger ett par hundra meter ytterligare upp och är ungefär 900 meter lång. " Det är dock inte uteslutet att fler utbrott kommer att bildas", skriver Vedustofa.

Jesper Vegerfors har släktingar och en kollega i Grindavik som liksom övrig befolkning evakuerades på nytt före söndagens utbrott. Den seismiska aktiviteten går i cykler där en landhöjning pågår ett par kilometer från det senaste utbrottet och då kommer det mer magma in än ut i det underjordiska hålrummet. När trycket blir tillräckligt högt igen kan det brisera på nytt eller försvinner magman i sidled. 

- Det finns vissa indikationer på att nästa utbrott kan ske inne i själva Grindvik och det känns oroande. Det är ett konstant "lugnet före stormen", även när det nu öppnade upp sig utanför. "Hela stan kan ju bli täckt", säger Jesper Vegerfors.

Underlag: Ossi Carp, DN.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar