lördag 27 januari 2024

BERNADOTTERNAS FÖDELSEDAG


 I Sverige har vi allmän flaggdag när en del kungligheter fyller år och till och med när de har namnsdag. Den 26 januari är ingen speciell dag i den svenska almanackan. Bodil har namnsdag, inga officiella flaggor hissas, ingen marschmusik kan höras vid Stockholms slott, inga tal brukar hållas. Ändå var det den dagen som kungahuset Bernadottes grundare, Jean Baptiste, föddes den 26 januari 1763 i ett enkelt hem i den lilla staden Pau vid Pyrenéerna . Jean Baptiste Bernadotte blev som bekant kung över Sverige och Norge.
 På sin dödsbädd på Stockholms slott 1844 utbrast han: "Ingen har fyllt en bana liknande min". Det var inget skryt  för ingen i Sveriges historia har haft en livsbana som hans. 


                      Karl XIV Johans sarkofag i Riddarholmskyrkan i Stockholm

Efter några få år i skolan tvingades han arbeta som kopist i faderns dammiga sakförarkontor i Pau. Han rymde och kom under elva år att slita som underofficer i kungens armé. Eftersom han inte var adlig kunde han inte bli "riktig" officer. Så kom den franska revolutionen och adelsspärrarna togs bort. Bernadotte avancerade under lite mer än ett år från kapten till divisionsgeneral. Varje befordran kom på slagfältet.


                                                Jean Baptiste som löjtnant
Han blev så småningom revolutionsregeringens ambassadör i Wien, sedan krigsminister i Paris.


                                                      Drottning Desirée Clary

Då han var trettiofem år gifte han sig med den rika köpmansdottern Desirée Clary. Eftersom Desirées  syster var gift men Napoleon Bonapartes storebror, drogs Bernadotte in i familjen Bonapartes snabba karriär. Napoleon hade också några år tidigare uppvaktat Desirée som han sedan övergav. Kanske var det av dåligt samvete och för att beskydda henne, som han gav Bernadotte den ena höga befattningen efter den andra.



Bernadottes vapensköld som furste av Pontecorvo, "den böjda bron".

Jean Baptiste var framgångsrik guvernör över stora delar av Tyskland. Han blev en av de första marskalkarna av Frankrike och fick det lilla furstendömet Ponte Corvo.

År 1810 valdes han enhälligt av Sveriges riksdag till kronprins av Sverige. Han erövrade Norge och blev år 1818 kung av Sverige och Norge, en befattning han hade i 26 år.
Huset Bernadotte har nu suttit på Sveriges tron längre än någon annan svensk dynasti i  vår historia. Därför borde man kanske markera den 26 januari som en alldeles speciell dag i den svenska almanackan - dagen då ätten Bernadotte började. Ingen kunde då ana att den nyfödde skulle grunda en ätt som blev den enda kungaätten i Europa, som genom samma gren av samma familj utan avbrott för krig och revolutioner fortsatt att regera över ett fritt folk och självständigt rike i 206 år.

Underlag: Herman Lindqvist










































































       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar