onsdag 24 januari 2024

ÖB SKA BLI KONSULT!


 Överbefälhavaren Micael Bydén har startat ett bolag för konsulttjänster inom "Strategisk omvärldsanalys" tillsammans med sin fästmö Linda Staaf, tidigare flickvän med den nu avlidne regionpolischefen för Stockholm, Mats Löfving.

Vi borde inte vara förvånade. Vi har ju sett allt förut. Tidigare statsministrar som tar jobb i oljeföretag och ägnar sig åt att öppna dörrar åt oligarker. Skolpolitiker som blir välavlönade lobbyister åt friskoleindustrin, och som sedan dessutom hoppar tillbaka till rollen som politiker.
Vi har sett politiker och högre tjänstemän ta jobb i banker och läkemedelsföretag, och till och med som mycket välbetald vd för Röda Korset, som ju finansieras till stor del med insamlade medel.

Ändå hajar man till då landets överbefälhavare Micael Bydén, tillsammans med sin fästmö Linda Staaf, startar ett aktiebolag. ÖB har döpt företaget till "Byden Ops". Tills vidare går företagets post till Högkvarteret på Lidingövägen i Stockholm.
Tanken är att "Byden Ops" ska leverera konsulttjänster inom "strategisk omvärldsanalys". Bolaget startades dagen efter Hamas terrorattack mot södra Israel ( 8 okt).

                                    Micael Bydén och Linda Staaf förlovade sig i  januari i år.

Och sedan dess har Micael Bydén själv varit på "Folk och Försvar" i Sälen och stilla påpekat att det kan bli krig också i Sverige. Det blev som bekant rätt mycket rabalder.
Bydéns bolag ligger i tiden. Ingen behöver tvivla på hans kompetens inom området. Som Överbefälhavare har han dessutom tillgång till  det hemligaste Sverige sitter på.
Nu ska kompetensen omvandlas till konsulttjänster, men först när förordnandet som ÖB går ut i september. I dagsläget har han inte ens anmält bolaget som en bisyssla. - Han planerar för  framtiden, säger Försvarsmaktens presschef  Therese Fagerstedt till journalisterna.

När politiker och topptjänstemän går till välavlönade privata jobb eller säljer sina tjänster som konsulter är argumenten alltid desamma. Vi har hört dem förut. Kompetens berikar både näringsliv och politik. Dessutom måste de försörja sig. Och utan utsikter till en fortsatt karriär skulle det bli mycket svårare att rekrytera till offentliga jobb med mycket ansvar.

INTEGRITET OCH TROVÄRDIGHET
Kanske är det där sant. Men i andra vågskålen ligger integritet och trovärdighet. Hur kan vi veta att utsikten till ett välavlönat jobb eller ett fett konsultuppdrag inte påverkar beslut? Och hur garanterar vi att inte uppgifter från politiken eller myndigheter används på fel sätt? Sverige får ofta kritik för att skyddet mot korruption och intressekonflikter är för dåligt. Sedan fem år finns det ändå regler för de högsta politikerna. Enligt restriktionslagen måste statsråd och statssekreterare anmäla om de tänker byta jobb utanför staten, och de kan tvingas vänta. Reglerna är inte särskilt hårda. Den tidigare näringsministern Karl-Petter Thorvaldssson stoppades från att gå tillbaka till sitt jobb på SSAB i två veckor. Men det finns i alla fall regler.
I höstas föreslog en utredning att myndighetschefer och andra statligt anställda i nyckelroller ska ha motsvarande skyldigheter. Det blev ett herrans liv.

Fallet med vår företagsamma ÖB visar att reglerna måste skärpas. Landets högste militär borde ägna sin kraft åt att planera för Sveriges och Försvarsmaktens framtid, inte åt en ny karriär som konsult i "strategisk omvärldsanalys" åt betalande kunder.

Underlag: Expressen




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar