I veckan varnade Donald Trump för kaos om de pågående rättegångarna mot honom får honom att förlora valet. Han vägrade också att ta avstånd från sina supporters eventuella våld vid en valförlust.
Det här är långt ifrån första gången som Trump visar sitt öppna förakt för den amerikanska demokratin. Tvärtom säger han gång på gång vilken typ av politiker han är. I en intervju i Fox News i december fick han exempelvis frågan om han uteslöt att använda presidentmakten för att hämnas på sina motståndare om han kom tillbaka till Vita huset. " Jag kommer bara att göra det den första dagen", svarade Trump. "Därefter kommer jag inte att vara någon diktator".
Sedan stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 har Trump ställt sig allt tydligare bakom mobben som misshandlade polisen och med uppenbara lynchmotiv drog runt på jakt efter utvalda politiker. Numera kallar han dem som dömts till fängelse för inblandning i upploppen för "gisslan", som måste frisläppas.
Nyligen avslöjades det också att Trump vägrat skriva under en traditionell försäkran i delstaten Illinois, där kandidater förbinder sig att inte stötta ett störtande av regeringen.
Ingen kan säga att man inte visste.
Stora delar av Republikanerna har förvisso anslutit sig till trumpismen och spelat med i statskuppsförsöket. För både världen och USA vore det ändå en enorm lättnad om tidigare FN-ambassadören Nikki Haley nu får en chans att bli republikanernas kandidat, när Trumpkritikern och tidigare guvernören i New Jersey Chris Christie hoppat av. Man ska dock inte hoppas för mycket.
" Vi skulle aldrig hjälpa er om ni blev attackerade". Det ska Trump ha sagt till EU-kommissionens president Ursula van der Leyen 2020. Vid samma tillfälle slog Trump fast att USA skulle gå ur Nato.
Han är ett ett direkt hot mot demokratin, både i USA och i resten av världen.
Underlag: Isobel Hadley-Kamptz, ledarskribent DN.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar