lördag 6 januari 2024

BÄCKASKOG MED GÄSTER


 De äldsta delarna av Bäckaskogs slott härstammar från tidigt 1200-tal. På näset mellan Ivösjön och Oppmannasjön anlades under medeltiden ett premonstratenserkloster. Orden grundades i Premontré i Frankrike 1121. Det var ett munkkloster med vit ordensdräkt. En kvinnlig gren instiftades senare. Delar av de gamla klosterkyrkan och munkarnas kök finns bevarade i dagens byggnader.


                                                      Slottets läge framgå av denna karta.

Vid reformationen 1537 drogs slottet in till danska staten. År 1584 skänktes Bäckaskogs slott till kronprins Christian IV:s guvernör Henrik Ramel. Han och hans son Henrik Ramel den yngre gjorde under sin tid 1584 - 1683 om det forna klostret till en befäst slottsanläggning. Bäckaskog fick under de åren sin nuvarande utformning med den kringbyggda gården.


Efter freden i Roskilde 1658, som följde efter Karl X Gustafs djärva tåg på isen över Bälten, blev Bäckaskog svenskt.
Karl XV vistades på Bäckaskog varje sommar från 1845 till sin död 1859. Under sina inkognito utlandsresor kallade han sig Greven av Bäckaskog.

Nuvarande ägare till slottet och den stora trädgården är Statens Fastighetsverk. De som i dag driver anläggningen måste alltså hyra eller arrendera den.

I dag används slottet för konferenser, fester, bröllop och som hotell och ett mycket livligt frekventerat besöksmål sommartid, för alla som vill njuta av maten, slottsmiljön och den vackra parken.

Årets, och även tidigare års inspelningar av tv-programmet"Stjärnorna på slottet", utspelas här.


DELTAGARNA:
Susanna Nielsen, artist
Mark Levengood, programledare
Caroline af Ugglas, artist
Pernilla Wiberg, OS-medaljör, 2 OS-guld och 4 VM-guld
Marcus Samuelsson, stjärnkock

Underlag: Informationsblad Bäckaskog











































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar