lördag 20 januari 2024

KD i kris - igen.


                                              Sara Skyttedals sorti från politiken?

Sara Skyttedal in, Sara Skyttedal ut. Kristdemokraternas EU-lista toppas nu av  en före detta moderat, Alice Teodorescu Måwe.


Alice Teodorescu Måwe har ett eget debattprogram i tv tillsammans med Daniel Suhonen, ett program hon nu får lämna. Hon var tidigare huvudsekreterare i Moderaternas arbete med ett nytt idéprogram, men blev mer allmänt känd när hon som chef för GP:s ledarredaktion drog tidningens liberala linje allt närmare SD:s samhällsbild.
Kristdemokraterna är ett parti som inte mår bra. Det är lätt att konstatera. Det har blivit tydligt nu igen när det comebackande förstanamnet på KD:s EU-lista Sara Skyttedal snabbt sparkas som förstanamn på listan och ersätts av en före detta moderat. Hela havet stormar.


Sara Skyttedal har tidigare haft en uppmärksammad konflikt med partiledningen och partiledaren Ebba Busch. Det var bland annat en följd av ett tv-utspel där hon erkänner att hon använder cannabis till husbehov och förordar att drogen ska släppas fri, tvärt emot KD:s uppfattning i frågan. Detta ledde bland annat till att hon petades från EU-listan inför nästa val till förmån för David Lega, som blev partiets förstanamn på listan. Men Lega förlorade en intern förtroendeomröstning och tvingades avgå. Sara Skyttedal fanns kvar på nomineringslistan och plockades då in igen. Sara blev alltså etta igen och hon tackade för detta, men hon insåg säkert att hennes ställning i partiet var försvagad. Men omvärlden trodde en tid att det var lugnt i  KD igen.
Då kommer, nu i dagarna, KD:s partisekreterare Liza-Maria Norlin in i den fortsatta handlingen och förklarar för TT att Sara Skyttedal, enligt uppgifter från en anonym tipsare, i hemlighet har sonderat läget hos såväl SD som H huruvida de hade några lämpliga politiska uppdrag för henne. Uppgiften backas upp av ministrarna Ebba Busch och Erik Slottner. Jo, lojalitet är faktiskt ett värdeord även i partipolitiken. 
Detta kontaktsökande hos SD och H som Sara Skyttedal ägnat sig åt betraktades  som mycket allvarligt och hon ströks omgående från KD:s EU-lista. Med kort varsel värvar  
man då Alice Teodorescu Måwe som då inte ens var medlem i partiet, något som dock snabbt
 rättades till.

Vad som återstår är att önska Sara Skyttedal lycka till på Arbetsförmedlingen eller var det blir, men framför allt att önska Alice Teodorescu all framgång inom KD och de nya uppgifter som hon så modigt har tagit på sig utan att veta vart de leder.

För KD:s del är naturligtvis Alices kändisskap en stor fördel.´Kända namn påverkar väljarantalen, politisk framgång går hand i hand med att kandidaterna känns igen. Det kan ge högre röstetal. Men om partiets vardag kännetecknas av intriger och dubbelspel finns det säkert risk för att även en kändisbiljett kan fladdra bort i vinden till ingen nytta.

Underlag: Södermanlands Nyheter, ledare 20 januari 2024.
































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar