söndag 21 januari 2024

VÄSTVÄRLDENS FRAMTID HÄNGER PÅ UKRAINAKRIGET

                 William Hague, tidigare premiärminister och partiledare för de konservativa.

POLITIKER I EUROPA HAR MISSLYCKATS MED ATT TALA KLARSPRÅK MED SINA INVÅNARE  OM KRIGET I UKRAINA, KRIGET ÄR OCKSÅ DERAS KRIG.

London. Den förre premiärministern Boris Johnson valde i ett tidigt skede att stödja Ukraina. Och Storbritannien har sedan kriget började stöttat landet med vapen, utbildning och flera miljarder pund  i bistånd. Men i december började en del brittiska kolumnister undra hur länge detta kan fortsätta. "En halv miljon", skriver The Times kolumnist Matthew Parris. Han syftar på soldaterna som redan dött i kriget. "Varenda av dem en son eller dotter till en sörjande mor i Ukraina eller Ryssland." Han är en  av dem som förespråkar ett fredsavtal.

Men långt ifrån alla brittiska experter och analytiker håller med. Tvärtom. Många anser att västvärldens framtid hänger på kriget - och att ledarna misslyckats med att tala om detta för medborgarna, det här kriget är också deras krig.
William Hague skriver i The Times att Europas framtid hänger på hur det går i Ukraina.
Lawrence Freedman, professor emeritus i krigsstudier vid King´s College i London: Det finns ingen klar väg för Ukraina att förhandla fram ett slut på kriget och ingen klar väg för Ukraina att vinna det. William Hague skriver: Ett fredsavtal visar sig vara en overklig dröm ända tills Ryssland fått slut på män och Ukraina slut på krediter. Han tillägger att de senaste veckornas oenighet i väst om det ekonomiska stödet till Ukraina har gett Putin en känsla av att ha vind i seglen.  Vi i väst att vi är allt han föreställt sig att vi är och det han föraktar - så upptagna av kriget i Gaza att vi tappat fokuset på en större konflikt, så lätta att splittra med hjälp av Rysslands desinformation att vi börjar ifrågasätta oss själva, så fokuserade på våra budgetar och levnadskostnader att vi överger våra allierade som dör i skyttegravarna. 
Lawrence Freedman fortsätter: "Vår bästa strategi är nu att uppvisa tålamod och fokusera på att bygga upp resurser för Ukraina. Men om kriget blir långt handlar det mycket om befolkningens vilja i både Ukraina och i väst att fortsätta kämpa.". Och han fortsätter: "Utmaningen för det politiska ledarskapet både i Ukraina och i väst är att visa att det finns en väg framåt". Enligt honom har de senaste veckornas turbulens kring viljan att fortsätta stödja Ukraina haft en negativ inverkan på kämparandan, men blir det ett långt krig gynnar det Ukraina och väst. Ryssland samlade styrka är väsentligt lägre än västsidans. Men ett långdraget krig kan innebära oerhörda lidanden för hela landet , särskilt för den ukrainska civilbefolkningen.


Förre premiärministern och utrikesministern William Hague gör en sammanfattning av läget i dag:
Det här är ett ögonblick i kriget som mer än något annat år 2024, med alla dessa val, diskussionerna om räntenivåer, grälen om invandring och mycket annat, kommer att avgöra Europas och Västvärldens öde, skriver han. 

Underlag: Charlotta Buxton, Svd.




















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar