torsdag 18 januari 2024

Xi Jinping förlorade ansiktet i Taiwan


 År 2023 blev det sjätte året i rad som demokratin i världen trycktes tillbaka. Många talar om Trump, Orbán och Erdogan, men även i exempelvis Österrike är utvecklingen oroande. Att auktoritära "Lag och rättvisa" förlorade i Polen i oktober var den första genuint glädjande demokrati-nyheten på länge.
 
Med helgens valresultat följer nu Taiwan upp Polens hoppingivande linje. Den lilla öns väljare står nämligen fast vid att de inte vill ledas av någon som böjer sig för Kina.
Ända sedan Demokratiska progressiva  partiet DPP vann valet för åtta år sedan har Kina vägrat att prata med Taiwan och dess president  Tsai Ing -Wen. Nu avgår hon och hennes vicepresident Lai Ching-te - som Kina ogillar ännu mer efter att han tidigare uttryckt stöd för regelrätt självständighet - tar över. Att Lai säger sig vara fullt beredd  att  tala med Xi Jinping "som jämlikar" gör inte Kina ett dugg gladare.


För Xi har förlorat ansiktet och misslyckats i Taiwan. Kina har med tilltagande intensitet försökt påverka det taiwanesiska valet, och valmyndigheterna i Taiwan utreder mer än 100 fall av försök till utländsk påverkan. Det har handlat om allt från propaganda och falska nyheter för att öka polariseringen i landet till mutor av lokala tjänstemän och ständiga militärövningar i sundet mellan Taiwan och Kina. En röst på Lai ger en ökad risk för krig, har Kina hotat. Enligt vissa bedömare ligger det krig bara ett par år bort.

Men Taiwans väljare stod emot. Det är något att inspireras av i ett Europa där så många av rädsla för verkliga eller överdrivna hot lockas av auktoritära politiker. På Taiwan är hotet bokstavligt, och väljarkåren böjde sig ändå inte utan står fast vid sin unga liberala demokrati.
Kina kommer att fortsätta försöka hota dem till lydnad.
Både USA och Europa måste visa  att Taiwan har all rätt att vägra.

Underlag: Isobel Hadley-Kamptz, ledarskribent DN.












































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar