fredag 12 januari 2024

DROTTNING MARGRETHE ABDIKERAR


 Nyårsafton bjöd på årets största kungliga besked i dansk radio och tv, i sitt nyårstal meddelade drottning Margrethe av Danmark att hon abdikerar till förmån för äldste sonen kronprins Frederik. Detta beslut kan möjligen också påverka vår kung och hans eventuella abdikationsplaner. Victoria verkar ju i allra högsta grad vara kapabel att ta över efter sin far om det skulle bli aktuellt.

Men ingen regent i huset Bernadottes 206 år långa historia har abdikerat. Det är ingen svensk tradition.
Den svenska monarkin är en av världens äldsta, drygt 1050 år gammal. Under perioder då ingen kung fanns tillgänglig regerade riksföreståndarna i kungarnas ställe, monarkin var aldrig avbruten som i exempelvis England.

Av de cirka 63 monarker som suttit på Sveriges tron blev sju mördade. Erik XIV som serverades förgiftad ärtsoppa, Gustav III som blev skjuten på Operan och där finns även Inge den yngre som togs av daga 1125 med "ond dryck", för att nämna några. Åtta kungar stupade i krig, de mest kända var förstås Gustav II Adolf och Karl XII. De flesta av monarkerna avled lugnt och stilla på ålderns höst, även Stenkil 1066,  trots att han beskrivs som "fet och tung av sig, en stor dryckesman".

Tio kungar blev avsatta med våld, Karl Knutsson Bonde, dessutom två gånger - men han kom tillbaka och blev kung en tredje gång och dog till slut en naturlig död. Den sorgligaste av de fördrivna regenterna var Gustav IV Adolf (son till Gustav III) som reste omkring i Europa som avsatt kung i 28 år kallande sig greve Gustavsson, innan han avled nästan helt ensam, på ett värdshus i Schweiz år 1837.
Bara två svenska regenter abdikerade helt på eget initiativ, nämligen drottning Kristina, Gustav II Adolfs dotter, som avgick under spektakulära former, konverterade till katolicismen och slog sig ner i Rom 1655 och Ulrika Eleonora, Karl XII:s syster, som bara regerade ett enda år 1720 och sedan gav kronan frivilligt till sin gemål, Fredrik I av Hessen. Hon ville helst samregera med sin make, men detta gick ständerna inte med på, varför Fredrik fick ta över, även om kungen vid den tidpunkten inte hade något att säga till om. Riksrådet nöjde sig med hans namnstämpel.

Kung Karl XVI Gustaf har vid upprepade tillfällen antytt att kungaämbetet är på livstid och eftersom Bernadotterna ofta har nått hög ålder finns det nog ingen anledning att kungen skulle följa sin kusins exempel och abdikera till förmån för Victoria. Inte så länge han håller sig någorlunda frisk och kry som han är i dag.

Danmarks nya kungapar, kung Frederik X och drottning Mary, bördig från Tasmanien i Australien.

 
Underlag: Herman Lindqvist





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar