Dagens namn, 24 augusti, är Bartolomeus. Det är den latinska formen för ett hebreiskt mansnamn, Bar-Talmat "Talmais son".
Bartolomeus var en av Jesus tolv apostlar. Hans attribut är en kniv, han led martyrdöden genom att ha flåtts levande, och en bok.
Bartolomeusdagen var en viktig dag för det gamla bondesamhället. Dagen markerade övergången mellan sommar och höst. Då skall skörden vara i full gång, och då är rätt tid att plocka humle och malört. Den första höststormen är att vänta och vattnet i sjöarna bli allt svalare.
Som förnamn har Bartolomeus alltid varit ytterst sällsynt. Vid millenieskiftet hade hundra svenskar det namnet.
I Europas historia är detta datum främst förknippat med den så kallade Bartolomeinatten 1572, då en massaker ägde rum på kristna i Paris.
BARTOLOMEINATTEN, det parisiska så kallade blodsbröllopet.
Massakern på franska protestanter, hugenotter, skedde natten till 24 augusti 1572, i samband med bröllopet mellan Henrik av Navarra och en syster till kung Karl IX av Frankrike.
Den utlösande faktorn till massakern var attentatet mot amiral Gaspard de Cokigny, en protestantisk adelsman som var rådgivare åt Karl IX. Attentatet följdes av en massaker på amiralens anhängare. Händelsen var kulmen på långvariga politiska konflikter i Frankrike.
Det var Karl IX:s mor, Katarina av Medici (bilden) som låg bakom lönnmordsförsöket på Coligny. Attentatet misslyckades, men protestanterna hotade med hämnd om inte rättvisa skipades. Katarina fick då sin son Karl IX att samtycka till ett blodbad på protestanterna.
Blodbadet inleddes vid tre-tiden på morgonen till den 24 augusti 1572. Kyrkklockorna började plötsligt ringa och det var signalen till att massakern skulle inledas.
Mellan 24 och 29 augusti utspelade sig fruktansvärda scener på Paris gator och mördandet av protestanter spred sig även till landsorten. Så många som 3000 människor skall ha mist livet bara i Paris. och totalt räknar man med 10 000 dödade hugenotter.
Händelsen utropades som en seger i de katolska länderna. Kung Filip II av Spanien skall ha yttrat:"Detta är den största glädjen i mitt liv". Påven Gregorius XIII anordnade en tacksägelsegudstjänst och framförde sina gratulationer till Katarina av Medici. Karl IX däremot drabbades av svåra samvetskval och lär ha utropat:"Vilka onda råd har jag inte följt! O min Gud, förlåt mig!"
Underlag: Namnen i almanackan av Bengt af Klintberg och Wikipedia.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar