måndag 23 augusti 2021

GENIER OCH VÄLFÄRDEN


 På många sätt är han en liberal drömberättelse, Sebastian Siemiatkowski. Barn till fattiga föräldrar från Polen, talangen som sökte sig till en friskola i centrum, kom in på  Handelshögskolan och startade Klarna tillsammans med två vänner. I dag är det ständigt expanderande bolaget värderat till 380 miljarder kronor.
Siemiatkowski har inte gjort någon hemlighet av hur mycket hårt arbete som ligger bakom succén. Ändå är det välfärdsstaten som han lyfter fram som en förutsättning för bolagets framgångar, i en intervju med Reuters nyligen. Regeringens fokus på utveckling av digital infrastruktur under 90-talet säkerställde en tidig och allmän tillgång till bredband. Satsningar på datorer i skolor och bibliotek gjorde de nya maskinerna även tillgängliga för låginkomstfamiljer. Siemiatkowski berättar själv om hur politiken gjorde hans teknikintresse möjligt.


I artikeln uttalar sig flera andra tech-vd:ar positivt om den svenska välfärdsstatens roll för det svenska startup-undret, höga skatter till trots. Det starka sociala skyddsnätet gör det möjligt att ta ekonomiska risker och satsa på nya idéer.
Även näringslivs- och industripolitiken har spelat en stor roll. Regelverket för företagare är lätthanterligt, ekonomin stabil och förutsägbar.
Entreprenörernas egna berättelser visar hur mycket mer det behövs än drivna individer som på egen hand för utvecklingen framåt. I en vanlig iPhone, till exempel, är funktioner som internet, GPS, pekskärmen och Siri i hög grad resultat av enorma offentliga investeringar i forskning och innovation. Utan stöd från NASA och den amerikanska militärens satsningar på ny teknik hade giganter som Bill Gates och Steve Jobs aldrig kunnat revolutionera miljarder människors vardag. Något Gates och Jobs själva ofta har lyft fram.


Statens enda uppgift är alltså inte att hålla sig undan och låta underbarnen leka fritt. Ett grundutbud av hälsa, utbildning och social service måste finnas på plats. Också investeringar i forskning liksom gynnsamma regelverk för företag är en förutsättning för att människors inneboende nyfikenhet och drivkraft skall förlösas på bästa sätt.
Nya och revolutionerande idéer kommer alltid att uppstå. Men utan politikens roll att skapa en fördelaktig utgångspunkt för Sveriges alla Siemiatkowskis får entreprenörerna det betydligt svårare att följa sina drömmar. Hur begåvade och drivna de än må vara.

Underlag: Emma Hoen Bustos, ledarskribent DN.









































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar