fredag 27 augusti 2021

SEPTEMBER 2021



 I september plockar vi äpplen och päron, tar upp potatisen och noterar höstdagjämningen som infaller den 22 september. 

Dagen är ungefär tolv timmar lång i hela landet. Men solen som rinner upp klockan sex i Skåne, går upp klockan halv sex i Svealand och ungefär kvart över fem i Lappland. Den går alltså ner med motsvarande tidsförskjutning på eftermiddagen.

Inte bekymrar det oss att september betyder den sjunde, fast detta är helt på tok. Det latinska namnet på årets nionde månad har hängt med sedan den avlägsna tid då romarna räknade nyår från 1 mars, vilket de slutade med redan år 152 f.Kr.


ÄPPELTRÄD
Astrakanerna faller utan ett ljud
i gräsets mjuka famn.
Du fann skapelsen ganska god, min Gud;
lovat vare ditt namn.
Aftonens himmel är röd som blod,
vinden är vänlig och snäll.
Vem kan undgå att finna skapelsen god
en sådan septemberkväll.
en

MATSVAMP
Bäst som man hjärteglad traskar
att plocka sig svamp till supé
så visar det sig att maskar
kommit på samma idé.


VAD HÄNDER I SEPTEMBER
¤  Många hade nog hoppats att pandemi-begränsningarna skulle hävas i september, men dom finns som bekant kvar men är väl nu någorlunda rimliga för de flesta. Vi kan gå på fotboll, bio, teater och på krogen och samlas grupper. Regeringen vill förlänga pandemilagen men möter motstånd i riksdagen. Där vill man hålla igen med förlängningarna. I Danmark har man tagit bort restriktionerna helt!

¤ I Tyskland har man val 26 september. Angela Merkel skall ersättas. CDU:s Armin Laschet börjar tappa i förtroende, i stället går det bättre för ledaren i systerpartiet CSU i Bayern, Marcus Söder. Annalena Baerbock och De Gröna har backat efter en stor uppgång tidigare i år. SPD:s Olaf Scholz går starkt framåt.

¤  Fortfarande finns det oklarheter om en del större evenemang och tävlingar i september. Göteborgsvarvet har nyligen ställts in men fotbollen och hockeyn går som vanligt men med reducerat publikantal. Handikapp-OS har startat i Tokyo. Tids nog får vi veta om det  blev några medaljer där också.


BONDEPRACTIKAN

SEPTEMBER. Höstmånaden.

Nu skall Bonden sitt Korn uttröska,
Och Fiskaren fångar Sillen den färska,
Svinefläsk jag gärna äta må,
Desslikes Fåremjölk och Getemjölk också.

I Höst-månan är det godt att åderlåta och då skall man bruka Mjölk från Får och Getter vilket är en besynnerligt god Läkedom.  Vakta dig för varmt Bad. Man må också bruka Örter och Frugt, det är icke skadelig. I Höst-månan är godt att vandra, skära Hår af, göra Bröllop och föra sig i nya Kläder. Godt är att så och plantera.


Underlag: Verserna om astrakaner och matsvamp är hämtade ur Alf Henriksons bok 
 "Världen enligt Alf".

  


  










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar