tisdag 31 augusti 2021

EN "SPÄCKAD" HELG

                                                                 Vaxholms Stadshotell

 Det kanske inte intresserar så många hur bloggredaktionens två medlemmar och en katt tillbringade sistliden weekend. Jag skall ändå berätta om den eftersom verksamheten blev något utanför det vanliga på många sätt och bröt mot vår lugna och oftast ganska inrutade tillvaro i Höganäs och Nyköping på ett mycket påtagligt sätt.
Vi lämnade Höganäs torsdagen 26 augusti. Vi började packa bilen dagen innan och på resdagen gällde det att fånga in katten snabbt. Det har hänt att vi blivit försenade halva dagar när katten haft sin verksamhet förlagd till andra platser.
Nu kom vi emellertid iväg vid 10-tiden och hade nöjet att lösa (försöka lösa) melodikrysset på vägen. Katten somnade i sin bur redan efter en halv timme och sov sedan hela resan.
Vi var framme 1530 och det regnade när packningen skulle bäras in.

Under resan inbjöds vi av dottern Susanne till surströmmingsmiddag på fredag kväll. Det passade utmärkt för vi skulle lämna katten hos henne för hon driver nämligen ett katthotell. Där är oftast fullbelagt under somrarna men vår Pricken fick en bur, riktigt elegant med egen uteplats.

Surströmmingsmiddagen blev genuint gammaldags. Strömmingen från Röda Ulven och tunnbröd från Polarbröd och de viktigaste tillbehören, mandelpotatis, röd ock gul lök och gräddfil. Man tillverkar sedan "klämmor", rullar in strömmingen och tillbehören i tunnbröd och kalasar. Det smakar gott, tycker gamla surströmmingsveteraner. Till fisken dricker man snaps och öl. Några dricker faktiskt mjölk.
Det blev en del teologiska diskussioner vid middagen. En av Susannes döttrar är präst. Vad saken gällde var huruvida Jesus hade något förhållande med Maria Magdalena. På fresker och tavlor av "Nattvarden" kan man på vissa se en fjortonde gäst vid bordet. Vem är den fjortonde? Katolska påvar har under århundraden hävdat att Jesus inte hade något förhållande med någon jordisk kvinna och dessutom hävdas att jungfrufödsel föreligger när det gäller Jesus.

På lördag morgon bar det iväg mot Stockholm och sedan Vaxholm. Vi hade nämligen blivit inbjudna av en kär kusin, Kerstin, till en lunch på Vaxholms stadshotell. Vi skulle vara där kl 1300 och klarade det med en halv timme till godo.
Vi hade inte varit i Stockholm på länge, några år, och vi tyckte oss möta en förändrad stad som vuxit och blivit svår att hitta i. Vi letade oss alltså fram till Vaxholm, en pittoresk stad och ett färjeläge med fästningen som kuliss i bakgrunden.
Kerstin bjöd på en charmant 3-rätters lunch. Mycket folk deltog, Kerstins barn med respektive och deras barn, ett trettiotal tillhopa.
En av hennes söner, Stefan, var polis och kunde beskriva vägen till vårt nästa resmål som var Vikinglinjens  "Cinderella" som låg vid Statsgårdskajen.


Vi var tacksamma för vägbeskrivningen för Essingeleden delade sig strax efter Liljeholmen, något som vi inte kände till. Men vi hittade till Årstaleden och så småningom till båten. Vi kom ombord med bilen i tid. Vissa coronaproblem var det på båten. Man fick till exempel bara vara fyra i varje hiss samtidigt.
Men vi hittade vår hytt på däck elva, en så kallade lyxhytt. Och den var riktigt bekväm. Man bjöd på mouserande vin när vi installerat oss. Men klockan 1800 väntade ett kraftprov. Vi hade betalat logi och mat i förväg och här ingick en 3-rätters middag, vi hade faktiskt ätit en 3-rätters lunch några timmar tidigare. En annan av våra döttrar, Jane, var ombord på båten med sin Hans, och de hejade på oss när vi åt vår andra 3-rätters för dagen. Under kvällen kunde vi ta det lugnt och lyssna på den underhållning som var ordnad här och var ombord.
Det var inte svårt att somna den kvällen.

På söndagen visade det sig att coronaanpassningen gjort att buffématsalen var stängd för frukost så frukosten fick vi inhandla på ett annat matställe ombord, Melody. Det fungerade efter 20 minuters köstående.
Det pågick SM i fri idrott på söndagen så vi ägnade tid åt att titta på TV i hytten under inseglingen mot Stockholm. 
Vid 14-tiden körde vi ner vår fullastade varuhusvagn till bildäck och lastade in våra inköpta varor. Ilandkörningen började 1430.

Vi hämtade vår katt först på måndag förmiddag. Hon blev glad, skuttade och for omkring när vi kom. Hyran för katten erlade vi, enligt överenskommelse, i form av ett 24-flak med Heineken starköl.
































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar