onsdag 4 augusti 2021

SILVIA


Om några dagar den 8 august infaller drottningens namnsdag -  Silvia.
Hon delar dagen i vår almanacka med Sylvia. Dagen är allmän flaggdag.
Silvia är ju inget vanligt namn på våra breddgrader, därför kan det ju vara av intresse att se varifrån det kommer. Vi har rådfrågat Bengt af Klintberg i hans bok "Namnen i almanackan".

Silvia är ett kvinnonamn av latinskt ursprung som kommer från ordet silva, som betyder "skog". En annan form av namnet är Sylvia.
Namnet Silvia är tidigast känt i förbindelse med myten om Roms grundläggande. Modern till stadens båda grundläggare , Romulus och Remus, var en prästinna vid namn Rhea Silvia. Brödernas far var krigsguden Mars. Rhea Silvia var vestal i gudinnan Vestas tempel med uppgift att hålla den heliga elden i templet vid liv.


Enligt myten sattes tvillingarna ut för att dö, men de räddades av en varginna som gav dem di. När tvillingarna blivit äldre dräpte Romulus sin tvillingbror Remus och grundade Rom den 21 april år 753 f.Kr.

De tidigaste svenska beläggen för namnet Silvia är från mitten av 1800-talet: formen Sylvia förekom första gången 1859, formen Silvia två år senare. Sylvia blev det vanligaste av de två. Namnet hade en uppgång på 1920-talet som höll sig de två kommande årtiondena. Under senare tid har namnet varit ovanligt.


När Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath gifte sig år 1976 och Silvia blev ett svenskt drottningnamn fanns det omkring 12 000 svenskor som hette Sylvia, medan de som hette Silvia bara var omkring 150. Vid millennieskiftet var siffran för Sylvia i stort sett oförändrad, medan antalet svenskor med namnet Silvia ökat till omkring 1 000.
En sidoform som har funnits i Sverige sedan slutet av 1800-talet är Sylvi. Det namnet återgår till den franska formen, Sylvie.

I gamla almanackor var dagens namn Cyriacus, till minne av en diakon i Rom som led martyrdöden år 303. Han dödades sedan han hjälpt de kristna som dömts till tvångsarbete vid byggande av termer i Rom.


Under senmedeltiden räknades han som en av de fjorton nödhjälparna som kunde anropas i nöd. Av dessa, av vika tre var kvinnor, dömdes och dödades alla som martyrer utom Saint Giles, som fortlevde som beskyddare av alla barn med ohälsa. Många kyrkor i Centraleuropa bär hans namn liksom en stadsdel i Bryssel.
När Cyriacus utmönstrades ur almanackan år 1901 kom Sylvia in i stället på grund av ljudlikheten. Namnparet Silvia - Sylvia introducerades i tvånamnslängden 1993.
























































 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar