fredag 20 augusti 2021

MP:S KRIG MOT KÄRNKRAFTEN


 Om  Miljöpartiet lyckas förhala beslutet i fråga  om slutförvar av kärnavfall till slutet av augusti, kan svensk kärnkraft stängas ner inom bara några år. MP bedriver rena gerillakriget mot kärnkraften. Det så kallade mellanlagret i Oskarshamn börjar nämligen bli fullt. Och om det inte finns någonstans att förvara använt kärnbränsle, kan reaktorerna inte drivas vidare.
Planen har länge varit att kärnbränslet skall fraktas till Östhammar för slutförvaring. Allt är klart. Alla är redo. Alla utom regeringen. Miljöpartiet gör nu allt de kan för att försena det beslutet


Under pandemin har regeringsföreträdare basunerat ut att deras beslut vilar tryggt på expertmyndigheternas utlåtanden, statsråden är som bekant inga epidemiologer. Däremot anser de sig vara strålskyddsexperter. För regeringens riktiga experter i Strålsäkerhetsmyndigheten gav grönt ljus för slutförvaringen redan 2018, efter att ha granskat frågan i sju år. Likaså har prövningen fått ja i Mark - och miljödomstolen. Men här trotsar regeringen sina egna experter.

Bara en liten bit österut, i Finland, färdigställs nu bygget av världens första slutförvar. Metoden som används har utvecklats i Sverige av det världsledande företaget Svensk Kärnbränslehantering AB och bygger på 40 års forskning. Det är just den välstuderade tekniken som skall användas i Östhammar.
Frågan har legat på regeringens bord sedan oktober, och energibranschen har vid upprepade tillfällen larmat om att tiden är på väg att rinna ut. Så sent som 28 juli skrev Fortums vd och koncernchef Markus Rauramo på SvD Debatt att elsystemet riskera stora störningar redan till våren 2024 om regeringen fortsätter att dra frågan i långbänk. Långsiktigt är det runt 30 % av Sveriges elförsörjning som står på spel.


Signalerna om elbrist avlöser varandra redan i dag. Och dagens elproduktion är inte i närheten av vad vi kommer att behöva om några år.
Industrin och fordonsflottan kan trots allt inte elektrifieras utan mer el.
Men i takt med att behovet av  kärnkraft har blivit allt mer uppenbart och den kärnkraftspositiva opinionen har växt till rekordnivåer, försöker nu Miljöpartiet att ge sig på energislaget bakvägen. Som statliga Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg uttryckte saken: "Det här handlar om att Miljöpartiet är väldigt kritiskt till kärnkraft och inte vill godkänna den". (DN 11/2).
Frågan om slutförvar har utretts i decennier. Det kvarstår inga frågetecken och det saknas inget underlag för beslut. Det enda som saknas är en handlingskraftig regering som vill fatta det.

Underlag: Susanna Silfverskiöld SvD, via Toröredaktionen. 














.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar