Vi skall i de här spalterna prova ett något annorlunda grepp, som innebär att vi utgår från namn eller figurer som vi hört talas om och som vi sedan skall placera in i något sammanhang. Uppskattas detta, som vi nu kallar för "Litterära figurer", kanske vi återkommer med flera.
ANITRA, förförisk och inte särskilt renlig beduinflicka som med fagra ord och sexig dans lurar Per Gynt i fjärde akten av Ibsens skådespel.
"Anitras dans" är tonsatt av Grieg, den helgonförklarade norske kompositören.
Charlie Norman tog sig orådet före och spelade in Anitras dans på en skiva i boogie-woogietempo. Norrmännen blev förskräckligt upprörda över detta. Näst intill en folkstorm utbröt. Vinnare blev Charlie Norman som sålde skivan i stora upplagor, även till Norge.
IBSEN
Den norske författaren Ibsen
bar alltid en stekt fisk i slipsen.
I hans väst av brokad
fanns det Sauce Remoulade
och i bakfickan hade han chipsen.
ARGOS i grekiska sagor var en jätte med hundratals ögon som aldrig slöts samtidigt. Därför blev han en utmärkt vakt åt Hera som var gift med den ständigt otrogne olympiske guden Zeus.(nedan)
Myterna om honom är huvudsakligen en lång rad, inte särskilt uppbyggliga, kärlekshistorier med jordiska kvinnor. Vid ett tillfälle hade Hera satt Argus att bevaka sin kärlekskranke man som just då hade en romans med en kvinna som hette Io.
Med hjälp av sin vän, guden Hermes, lyckades de båda söva och hugga huvudet av Argos. När Hera fick vetskap om detta placerade hon Argus ögon i en påfågelstjärt och fågeln fick efter detta sitt nuvarande utseende.
LOTTA SVÄRD, marketenteska, en kärv och moderlig krutgumma i Runebergs "Fänrik Ståls sägner". Hennes eftermäle blev:
Och något tålte hon skrattas åt
men mera hedras ändå.
Efter henne blev svenska Lottakåren uppkallad. Den finska lottakåren bildades 1918 och fick hela hennes namn, Lotta Svärd.
MARIA MAGDALENA en av Jesus kvinnliga vänner, av en del teologer betraktad som mer än en vän. På vissa avbildningar, målningar och fresker, som finns av den sista måltiden, Nattvarden, kan man se en trettonde gäst vid bordet. Denna gäst, anser många,
skall vara Maria Magdalena.
Denna tavla visar endast Jesus och hans tolv lärjungar vid bordet. Det har hänt att Maria Magdalena har förväxlats med den så kallade "synderskan" som smorde Mästarens fötter vid korsfästelsen.
JÄTTEN FINN, i nordiska sägner byggde kyrkor åt ett helgon. Finn krävde som betalning sol och måne eller helgonets ögon. Betalningen skulle han utkräva så länge hans namn var okänt.
Men den fromme mannen lyckades gissa hans namn och därmed var jätten oskadliggjord.
Sägnen knöts till en skulptur i Lunds domkyrka (ovan). Under arbetet lär Finn ha förvandlats till sten just när han stående bär upp kyrkan.
Essaias Tegner, sedermera biskop i Växjö, har behandlat detta i sin dikt "Jätten Finn" från 1829. Tegner var också professor i grekiska vid Lunds universitet och ledamot av Svenska Akademien från1819.
Underlag: Hans Levanders bok "Litterära gestalter".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar