torsdag 5 augusti 2021

UTFLYKT TILL ESLÖV

Bloggredaktionen har  varit på utflykt igen. Den här gången besökte vi Eslöv.

För några år sedan röstades Eslöv i Skåne fram som Sveriges tråkigaste stad.
Bloggredaktionen har vid ett flertal tillfällen besökt Eslöv och talat med många Eslöv-bor om detta och vi vill kraftfullt bestrida att Eslöv skulle vara en speciellt tråkig stad. Som turiststad är den snarare trevlig. Kommer man in i staden västerifrån möts man tidigt av det så kallade Stenberget.


1862 flyttade Christian E Nilsson till Eslöv. Han var en driftig karl. Han byggde ett hus åt sig själv men fortsatte att bygga hus runt om i den växande staden. Han byggde stadens första hotell och invigde ett bryggeri som levde kvar till 1957. När han byggde sitt första hus blev det mängder av sten över och han började anlägga Stenberget. Han byggde det spiralformat för att kunna rasta sin hund utan att komma så långt bort hemifrån, sades det. Han fortsatte att utveckla staden, grundade Eslövs Sparbank och valdes till kommunstyrelsens ordförande. Stadsborna kallade honom tidigt "Eslövkungen".

Inte så långt ifrån Stenberget ligger Eslövs leksaksmuséum. Dit skall vi åka nu.

I en utifrån anspråkslös byggnad i centrala Eslöv ligger en av Skånes mest intressanta samlingar.


När man kommer innanför dörrarna möts man av en uppsjö av Barbie-dockor, mer än 500 dockor i sina oöppnade originalkartonger. Detta är ändå bara kuriosan till den verkliga ögonfröjden - modelljärnvägen. 500 meter räls skall finnas därinne och en sammanlagd yta stor som en halv fotbollsplan är uppbyggd med hus, kyrkor, torn, stadskvarter, flygplatser, hamnar osv.


Ett enormt arbete är nerlagt på modellvärlden, men så började den också byggas för 50 år sedan. Det är familjen Sundberg som har skapat samlingen, modellerna och muséet.
På kvällarna byggde Stig Sundberg och sonen Håkan på modelljärnvägen och sedan har det bara fortsatt. När Eslöv firade 100 år 2011 kom en förfrågan om de kunde visa upp samlingarna.

Detta var tänkt som en kort exposé, men så snart portarna slagits upp andades det succé.
Folk blev imponerade och besökarna strömmade till. Sundbergarna förstod att det fanns ett genuint intresse av samlingarna och nu stiger besöksantalet undan för undan, så muséet kommer att leva vidare . Man planerar nu för moderniseringar och utökningar av olika slag.
I närtid tänker man anlägga en café-del och snygga till entrén. De här samlingarna håller i dag hög internationell klass.
Hit återvänder man gärna.

Underlag: Walle Westessons "Lilla Gula" (2019-2020).







































 e

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar