lördag 7 augusti 2021

EN NY TRUMP



PRESIDENT  BOLSONARO BLIR ALLTMER LIK DONALD TRUMP

President Jair Bolsonaro blir alltmer lik Donald Trump. I stället för att erkänna att han ligger pyrt till inför nästa års presidentval varnar han för valfusk. Bolsonaro påstår att Brasiliens digitala valurnor är enkla att manipulera. Högsta domstolen tänker nu utreda presidentens uttalanden. 


Den före detta yrkesmilitären Jair Bolsonaro har redan slagit rekord i att sprida falska nyheter i Brasilien. Han har hävdat att covid-19 inte är värre än en snuva, att nazismen var en socialistisk rörelse och att den som tar vaccin mot coronaviruset kan förvandlas till en krokodil. Nu kommer han med en falsk nyhet till. Bolsonaro hävdar att landets digitala valurnor - som sedan de introducerades för 25 år sedan varit en omtalad succé - inte är att lita på.
De digitala valurnorna är en stolt brasiliansk uppfinning som inte en enda gång brustit i tillförlitlighet. Medan det övriga politiska livet i Brasilien genomsyras av korruption, röstköp och oegentligheter har de digitala valurnorna stått utom allt tvivel för fusk. Inte ens ett enda elavbrott har fått dem ur funktion.


När Bolsonaros tre politiskt tillsatta söner förstod att deras pappa antagligen inte kommer att bli omvald nästa år lanserade de en konspirationsteori om att oppositionen 
nästa år kommer att försöka vinna genom att manipulera de digitala valurnorna. Den som ivrigast försökt etablera teorin är den 37-årige sonen Eduardo Bolsonaro. Han är ledamot i kongressen, företräder extremhögern och försökte för några år sedan bli Brasiliens ambassadör i USA. Kongressen godkände inte nomineringen och sedan dess har han ägnat sig åt att på sociala medier försöka framställa sin pappa som ett offer för det så kallade etablisemanget.


Eduardo Bolsonaro umgås med Trumps före detta chefsstrateg Steve Bannon (ovan) och har lärt sig knepen hur man fuskar och sprider falska nyheter för att kunna dominera det politiska samtalet.
Sedan den senaste opinionsundersökningen visade att Brasiliens före detta president Lula da Silva skulle vinna med 58 % av rösterna mot 31 % för Bolsonaro om det vore val i dag. Eduardo har uppmanat sin pappa att arrangera demonstrationer mot de digitala valurnorna.
Att en domare i Högsta domstolen nu bestämt sig för att utreda presidenten för spridande av falska nyheter är en motattack mot försöket att misskreditera landets demokrati. Bolsonaro bemöter utredningen med ett hot: Domarens tid kommer att komma. Han har spelat utanför konstitutionens ramar länge, sa Bolsonaro vid en radiointervju. Många av Bolsonaros anhängare har redan hakat på konspirationsteorin om att de digitala valurnorna inte är att lita på och planerar att inom några veckor hålla demonstrationer på Avenida Paulista i Sao Paulo, Brasiliens största stad, för att kräva att Brasilien skrotar landets 500 000 digitala valurnor. 


Bolsonaro bekräftade i torsdags att han tänker medverka vid demonstrationen. Om han gör det kommer oppositionen få ännu ett skäl att kräva att presidenten avsätts vid en riksrättsprocess.
Under torsdagen skrev 250 av Brasiliens mest inflytelserika personer inom näringslivet under ett upprop där de kräver att Bolsonaro respekterar den digitala valtraditionen i landet och förkastar hans "auktoritära äventyr".

Underlag: Henrik Brandao Jönsson

















  




















































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar