torsdag 21 september 2023

BRICS VÄXER

BRICS VÄXER - VILL BLI DUBBELT SÅ STORT NÄSTA ÅR.

Brics, eller till en början Bric, myntades för drygt tjugo år sedan som ett slanguttryck för stora och relativt mäktiga länder som ofta står lite vid sidan av västvärldens samarbeten. Ordet syftade då på de engelska initialerna för länderna Brasilien, Ryssland, Indien, Kina. Sedan tillkom Sydafrika med den sista bokstaven.

Stormakterna i Brics, som vill vara en motvikt till västlig dominans i världen, tar nu in fler länder i samarbetet. Från nästa år ska Brics vara mer än dubbelt så stort.

Inbjudan skickades ut till Iran, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Argentina, Egypten och Etiopien i samband med toppmötet i  Sydafrika. Länderna kan bli fullvärdiga medlemmar i januari 2024, var beskedet.
- Den här expansionen av medlemmar är historisk, säger Kinas president Xi Jinping, vars nation är den mest inflytelserika i gruppen.

                                                    Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed säger att det här är ett stort ögonblick för hans land som är det näst folkrikaste i Afrika.
I Iran beskriver Mohammad Jamshidi det som en historisk utveckling och en strategisk succés för Teherans utrikespolitik.
Från Saudiarabien var responsen mera avvaktande. Utrikesministern, tillika prins Faisal bin Farhan, sade till Tv-kanalen Al-- Arabiya att Riyadh väntar på detaljer om inbjudan och fattar ett beslut efter det.
Ledarna för dessa länder anammade konceptet, och höll ett första toppmöte om samarbete 2010. Då bjöds också Sydafrika in att bli den femte medlemmen.
Ett 40-tal länder har rapporterats stå på kö för att få bli med. Ett av Brics mål har sagts vara att få till en annan världsvaluta som kan konkurrera med USA:s dollar.
Kina har kampanjat för en snabb utökning av Brics, som en motvikt till G7-gruppen, som består av världens största industrialiserade ekonomier. Men i dag har Brics-länderna gått om G7-länderna i fråga om BNP. Brics har i dag ett BNP på  31,5 och G7 30.
USA har spelat ner Brics betydelse som geopolitisk rival, och beskrivit gruppen som väldigt skiftande med både vänner och rivaler. Brics-länderna däremot menar att de trots sina olikheter behövs som ett alternativ.
- Våra olikheter stärker kampen för en ny världsordning, säger Brasiliens president Lula da Silva.
Om de oljeproducerande jättarna Iran, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten tas in ökar Brics ekonomiska inflytande, menar bedömare. Men att inkludera Iran skulle även kunna riskera att färga blocket i en antiamerikansk nyans.
- Iran är ett omtvistat tillskott, men jag tror verkligen att det var ett krav från Ryssland, säger Gustavo de Carvalho, seniorforskare vid South African Institute of International Affairs.

Underlag: Toröredaktionen/ SvD och TT-AFP.





















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar