söndag 3 september 2023

PRINS DANIEL STEGET EFTER?


 Innan prins Daniel gifte sig med kronprinsessan Victoria frågade en journalist hur han skulle "klara ett liv med omvända könsroller, där det är han som går efter sin hustru." Den blivande brudgummen svarade: "För mig är det inget problem att gå ett, två eller tio steg bakom Victoria - och ändå ha kvar min självkänsla."
13 år senare när prinsen intervjuas av SVT inför sin 50-årsdag utvecklar han resonemanget (29/8). Inte bara genom att säga att han vet sin roll, utan genom att förklara att den sortens jämställdhet inte är något konstigt eller märkvärdigt i hans umgänge. Där kan en man mycket väl lämna rampljuset åt sin fru.
Så är det för många. Men långtifrån alla.

Studier visar att kvinnor som befinner sig i ekonomiskt överläge gentemot sin manliga partner har större risk att utsättas för våld i hemmet. Dessutom ökar sannolikheten för depression, stress, ångest och missbruk bland män om den kvinnliga partnerns ekonomiska situation förbättras.
Sambandet förklaras med att maktförhållandet omdefinieras när kvinnan tjänar mer, då det strider mot traditionella könsnormer.


Det är den bakgrunden som gör SVT:s följdfråga - om Daniel har några råd till män som har svårt för en sådan situation -  högst relevant. Även om svaret inte var särskilt konkret.

För relationen på Haga slott är en verklighet som allt fler män kommer att leva i, eftersom unga tjejer ofta är mer välutbildade än jämnåriga killar. Det kommer att märkas på både bankkonton och visitkort, vilket skapar problem om normerna inte ändras i takt med samhällsutvecklingen.
Därför kan vi nu en gång för alla slå hål på myten att prins Daniel bara går efter. I själva verket ligger han steget före. 

 Underlag: Susanne Nyström, ledarskribent DN.





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar