onsdag 27 september 2023

TEMPELHERREORDENS SKATT







För den som gillar konspirationsteorier är det få organisationer som kittlar fantasin lika mycket som Tempelherreorden. På knappt 200 år etablerade sig den här orden som en av världens rikaste och mäktigaste ordnar, men föll i onåd under uppseendeväckande omständigheter. Det finns gott om rykten om en dyrbar och betydelsefull skatt, men vart kan den ha tagit vägen?

"Kristi och Salomos tempels fattiga riddare", mer känd som Tempelherreorden, grundades av Hugues de Payens 1119 för att bistå kristna pilgrimer på väg till det heliga landet.
Jerusalems korsfararkung Balduin II gav orden tillstånd att ha sin bas på Tempelberget, mitt i staden där Salomos tempel hade legat.

 
Ett årtionde senare ställde sig västkyrkan officiellt bakom organisationen vilket ledde till att orden fick stora donationer från rika personer i hela Europa. Antalet ordensmedlemmar ökade snabbt när flera söner från framstående familjer anslöt sig. Vatikanen gav Tempelherreorden maktbefogenheter som aldrig tidigare skådats vilket gjorde att orden kom att stå över alla myndigheter förutom påven.

En del trodde att Tempelherreordens inflytande över kyrkan berodde på något riddarna hade hittat i Jerusalem. Det gick olika rykten om att de hade hittat den heliga graal, förbundsarken, eller dokument som kastade nytt ljus över Jesus liv. Alla rykten pekade på en sak, nämligen  att orden hade något oerhört dyrbart i sin ägo. 

Tempelherrarnas verksamhet växte från att bara skydda pilgrimer till sådant som bankverksamhet, men orden var fortfarande en mycket kraftig militär styrka.
Orden köpte också upp landområden i Europa  och Främre Orienten. De lånade ut pengar till kungahus och tjänade stora pengar  på jordbruk och industrier i de inköpta landområdena.


Tempelherreorden ägde hela Cypern, och efter en rad motgångar i slutet av 1200-talet flyttade orden från Jerusalem till ön. Krigslyckan hade vänt i striderna mot muslimska styrkor vilket gjort att orden förlorat mycket av sin mark och en del av sitt rykte, men den var fortfarande ofattbart rik. Detta stod i skarp kontrast till situationen för den franske kungen Filip IV som var hårt skuldsatt hos tempelriddarna.
Den förbittrade kungen planerade sin hämnd och fredagen den 13 oktober 1307 arresterades hundratals riddare, däribland stormästaren Jacques de Molay och anklagades för kätteri av påven Clemens V. En stor del av bevisen var utan tvekan fabricerade av kungen själv. Dussintals riddare anklagades bland annat för att ha haft homosexuella förbindelser och för att ha spottat på korset. Dessa riddare brändes på bål.


Stormästaren de Molay avrättades 1314, två år efter att Filip IV hade övertalat påven Clemens V att upplösa Tempelherreorden.

Men när kungens soldater letade efter ordens skatt fann de att den var försvunnen. En av riddarna, John de Châlon, vittnade om att tre vagnar med guld, silver och ädelstenar hade smugglats ut från Paris och förts ombord på ordens fartyg. Detta hade avseglat, oklart till vilken hamn. Det ryktades också om att en skatt grävts ner vid Tour Magadala i Languedoc i Frankrike(nedan).


Här sökte man men fann ingenting. Men långt senare,  i slutet av 1800-talet ,  gjordes en utgrävning under den här kyrkan., och då hittar man något. Om man hittade en skatt vet man inte, men något var det, skatten tror många, men ingen vet säkert.
Men sedan 1950-talet har den här historien uppmärksammats genom boken "Heligt blod, helig Graal", från 1982. Den inspirerade Dan Brown till bestsellern "Da Vinci-koden".

Vi vet med säkerhet att Tempelherreorden skaffade sig väldiga rikedomar och stor makt och att orden fick ett snabbt och blodigt slut, vilket passar som hand i handske med en hemlig och försvunnen skatt. Men den som vill få klarhet i allt detta kommer med säkerhet att möta många svårigheter på vägen.

Undelag: Boken "100 mysterier du aldrig kommer att lösa" av Daniel Smith.






























































 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar