onsdag 20 september 2023

VEM ÄR DET?


 För många av oss händer det nog då och då att vi hört namnet på personer och företeelser men att vi sedan glömmer vad det handlade om. Man behöver inte vara särskilt glömsk för att råka ut för detta. Syftet med den här bloggen är att friska upp minnet om ett och annat, viktigt och oviktigt.
Här följer ett antal namn och ledord, försök att komma på vad de handlar om.

¤   Agaton Sax. 
Han var privatdetektiv, egentligen redaktör för Byköpingsposten. Han åtar sig deckaruppdrag, bl. a. med hjälp av sin dator Tänkande August och omhuldad av sin faster Tilda.
Enligt Nils- Olof Franzéns ungdomsdeckare "Agaton Sax klipper till."

¤   Andromeda.
 Det är namnet på en grekisk sagoprinsessa. Då faderns land hotades av ett gräsligt havsodjur,  fjättrades hon vid en klippa som ett försoningsoffer, men befriades av Perseus, som gifte sig med henne. Hon har gett namn åt stjärnbilden Andromeda och galaxen som ingår i stjärnbilden, som ligger tre miljoner ljusår härifrån.

¤   Babbitt.
 Det är en självbelåten, framgångsrik fastighetsmäklare i USA som blivit urtypen för den amerikanske brackan. Ur en roman av Sinclair Lewis, från 1922.



¤   Biggles. 
Det är en äventyrslysten stridsflygare under båda världskrigen, levandegjord i en rad pojkböcker av den brittiske flygkaptenen W E Johns. Eftersom böckerna innehåller klart rasistiska inslag har de rensats ut från svenska bibliotek.

¤   Dafne. 
Hon förekommer i en grekisk myt. Hon är en skygg nymf som väckte Apollons åtrå. Han jagade henne, hon flydde och förvandlades med hjälp av andra gudar till ett träd, lagern, som på grekiska heter dafne. Sagan berättas av Ovidius i hans metamorfoser.

¤   Grottekvarnen. 
Detta är en önskekvarn där möerna Fenja och Menja malde fred och lycka åt kung Frode i Danmark. Men när kungen inte unnade dem någon vila malde de i stället ofärd och krig tills kvarnen brast. Grottekvarnen har i våra tider blivit en symbol för den hänsynslösa industrialismen. Ur isländska Grottesången från 900-talet.

¤   Herakles (Hercules).
 Han är de gamla grekernas populäraste hjälte eller halvgud, stor, stark, folklig och burdus. Son till Zeus. Han förföljdes ständigt av Zeus svartsjuka maka Hera.
Namnlikt: Hercule Poirot, Agatha Christies detektiv.



¤   Jeanne d´Arc. 
Franskt nationalhelgon. Hon var en bondflicka från Lorraine. Hon blev en ledargestalt under Frankrikes krig mot England och grep till vapen mot engelsmännen.
Hon brändes som häxa i Rouen 1431.

¤   Kannstöparen.
 Titelfiguren i Holbergs komedi med samma namn. Tenngjutaren har blivit urtypen för den  beskäftige, inbilske och odugliga människan och för besserwissern och pratmakaren.



¤   John Bull.
 En personifikation av England som en dryg godsägare eller krämare. Skapad som en politisk satir av John Arbuthnot 1712.

¤   Lorelei.
 En sagofigur eller sjöjungfru som på en klippa vid Rhen lockar sjömän i djupet med sin trolska sång. Känd genom en dikt av Heine, tonsatt av Liszt.




Underlag: "Litterära gestalter" av Hans Levander.














































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar