fredag 22 september 2023

VAR DET DET? DEL 2


VI FORTSÄTTER MED VÅRA MINNESÖVNINGAR

¤   Marianne
Hon är en fransk nationalsymbol (se bild) i linje med Uncle Sam och Moder Svea. Hon omnämndes första gången år 1792  i samband med republikens införande i Frankrike. Hon är ofta klädd i en röd frygisk mössa. Frygien var ett forntida landskap i västra Mindre Asien.

¤   Medusa
En av de tre gorgonerna i grekiska sagor, ett fasansfullt odjur med ormar till hår och med en blick som förstenar. Perseus lyckades halshugga henne genom att iaktta hennes ansikte som speglades i hans sköld. De övriga två är monster av snarlikt slag.

¤   Midas
En frygisk kung med gåvan att allt han rörde vid blev guld. Men också maten blev guld så han befriades från gåvan. När Apollo och Pan tävlade i flöjtspel med Midas som domare, dömde Midas Pan som segrare. Apollo gav honom då åsneöron.

¤   Moirerna
Grekernas tre ödesgudinnor. Klotho spinner livstråden, Lachesis mäter ut den och Atropos klipper av den.


¤   Mowgli
Huvudpersonen i Kiplings Djungelboken. Han är en indisk pojke som övergetts i djungeln men tas upp av en vargflock. Efter många äventyr mognar han och återvänder till människorna. Till hans vänner hör vargen Akela, pantern Bagheera, björnen Baloo och pytonormen Kaa. Den bittraste fienden är tigern Shere Khan.

¤   Münchhausen
Tysk friherre (1720-97) känd för att berätta om  fantastiska rese-, jakt-, och krigsäventyr.

¤   Pandora
En kvinnofigur som guden Zeus lät skapa. Hon besatt alla kvinnliga dygder och odygder. Vid sitt bröllop fick hon en ask, Pandoras ask, som hon förbjöds öppna. Zeus hade räknat med hennes nyfikenhet och hon öppnade den och ut flög otaliga lidanden över jorden.

¤   Pomperipossa


En saga av Falstaff Fakir från 1895. 1976 skrev Astrid Lindgren  en sagovariant, Pomperipossa i Monismanien för att belysa det absurda skattesystemet. Hon fick själv betala mera i inkomstskatt än vad hon hade förtjänat. Dåvarande finansministern Gunnar Sträng gjorde flera misslyckade försök att förklara skattesystemet inför skrattande riksdagskollegor.

¤   Pygmalion
Enligt en grekisk saga kung av Cypern, som snidade en kvinnlig idealgestalt i elfenben. Afrodite gav figuren liv efter hans böner och han tog henne sedan till hustru. Historien utgör underlag till musikalen Sound of music.

Underlag: "Litterära gestalter" av Hans Levander

















































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar