måndag 18 september 2023

Rössjön



Bloggredaktionen står i begrepp att avveckla verksamheten i Skåne och Höganäs. Från oktober är vår fasta redaktion belägen i Nysätter - strax utanför Nyköping. Denna omlokalisering kommer att ta  tid, huset i Höganäs skall säljas och det går inte fort i dessa dagar.
Under en septembervecka har vi emellertid varit i Höganäs och på vägen hit passerade vi Rösjön några kilometer väster Örkeljunga. Om detta finns en del att berätta.

Som förvaltare till Rösjöholms gods, bilden ovan, anställdes vid förra sekelskiftet en man vid namn Sven Bengtsson. Denne Bengtsson fick 1894 en son som kom att kallas Frans G.
Frans G växte upp i den stora tjänstebostaden, som ligger någon kilometer från godset, vid Kyrkesjö. Bredvid några statarlängor på Rösjöholmsvägens östra sida ligger det - ett stenhus som ser ut att kunna vara inspelningsplatsen till "Morden i Midsomer."
För den som inte visste det kan vi berätta att Frans G Bengtsson var 1940-talets Jan Guillou. Han sprängde alla tidigare rekord i hur mycket böcker man kunde sälja.
Frans G:s superhjälte hette inte Hamilton utan Orm i efternamn, och är kanske inte fullt lika Stålmannen - karikerad som den förre, men utan tvekan lika populär. Röde Orm är en berättelse om en känslig viking som tillåter sig tveka inför vilken gud han ska bekänna.

                                                         Frans G:s barndomshem

Boken blev framröstad som en av de mest populära som någonsin skrivits på svenska, och är översatt till de flesta språk, dock inte vietnamesiska.

Helt okontroversiell var han dock inte, den gode Frans G. I essäsamlingen Silversköldar från 1931 pratar han om Europas ädla blod som förtunnas, den feodala strukturen som förfaller och om hur demokratins och medelmåttans hydro kryper ut ur sin mörka håla. I dag hör man sällan intellektuella tala om demokratin som ett monster som trycker i en mörk håla, men tiderna förändras och så gjorde nog också Frans G. När man från det nazistockuperade Tjeckien ville ge ut Röde Orm med några smärre strykningar (avsnitten om juden Salman) reagerade han med följande ord till sin förläggare: " Måtte Sodoms och Gomorras eld tvätta den världen ren där den sortens ting framfödas ur skurkars incest med idioter".
Boken blev heller inte utgiven förrän tyskarna dragit sig tillbaka, vilket tyder på ett starkt civilkurage och en vilja att konsten inte ska vika sig för politiska eller ekonomiska påtryckningar.

Vid sidan av Röde Orm räknas nog biografin om Karl XII som Frans G Bengtssons mest betydelsefulla skrift. Den skrev han i ett rött trähus som man skymtar mellan buskarna om man fortsätter mot Tåssjö kyrka.

Den här lilla extra rundan i Örkeljungatrakten var värdefull, tycker vi.


Med hjälp att hitta: Walle Westesson



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar