torsdag 14 september 2023

FYRA SMÅ STARKÖL?


 SOCIALSTYRELSEN HAR TAPPAT OMDÖMET

Tre saker är svåra att dölja: kärlek, hosta och myndigheternas totala sinnesförvirring när det gäller alkohol. Häromåret var världshälsoorganisationen WHO ute och viftade med en global handlingsplan som slog fast att kvinnor i den fertila åldern 18 till 50 år bör avstå från att dricka - för de kan ju aldrig veta säkert att de inte är med barn.
Gänget på Livsmedelsverket ville inte vara sämre, och uppgraderade raskt sina rekommendationer för faktiskt gravida. Det är inte bara det att de gravida helt ska avstå från rusdrycker, vilket ju är rimligt i och med att forskningsläget är oklart kring fosterskador även vid låg konsumtion. Nej, Livsmedelsverket uppmanar även , helt utan medicinsk grund, till försiktighet även vad gäller alkoholfria alternativ. "Om man är bjuden på en fest går det bra att sippa på en alkoholfri öl, men drick inte för snabbt eller för mycket", råder Vendela Roos, toxikolog på Livsmedelsverket
 (DN 27/5-21). Även flamberat kött, vinsåser och desserter som smaksatts med likör ska undvikas, hälsar verket.
Och nu stämmer Socialstyrelsen inte bara in i kören, utan framför en helt ny, egenkomponerad aria.
Den vänder sig till både män och kvinnor, och texten går såhär: "Dricker ni tio glas eller mer per vecka så har ni problem! Det är inte fjorton för män och nio för kvinnor, som vi hade förut.


Just det, och om ni häver i er mer än fyra små starköl vid ett och samma tillfälle en gång i månaden så ska ni erbjudas vård."
Frågan är vilka som behöver hjälp egentligen.

Redan gränsen - tio för alla - inger det jämna talets känsla för godtycklighet. Det är som när någon skriver en lista med exakt tio punkter, man kan inte låta bli att undra: Var det egentligen elva punkter och en fick strykas för att snygga till siffran, eller  var det nio punkter, och något oviktigt har lagts till för att fylla ut?
Och apropå fylla: Säkerligen går det att dricka fyra små starköl på ett destruktivt sätt. Men det är skillnad på vetskapen om att alkohol är skadligt, vilket alla är överens om, och slutsatsen att i princip all alkoholkonsumtion därmed är riskbruk eller missbruk och beroendeframkallande , såsom myndigheten tänker sig.

Det är ett problem att de som är tänkta att vägleda allmänheten vägrar att förhålla sig till och förstå själva verkligheten. För verkligheten är att folk gör saker som strängt taget inte är "bra" för dem mest hela tiden. Livet är lite småhälsovådligt, överlag, kroppen bryts obönhörligen ned, varje dag är ett hasande steg närmare graven.
Och så länge myndigheter är så skräckslagna för alkohol att de börjar blöda näsblod över fullt normal konsumtion, så kommer ingen att bry sig om att lyssna på dem. Kanske inte ens när de har något vettigt att säga.

Underlag:  Lisa Magnusson, ledarskribent DN.
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar