lördag 9 september 2023

N0RDISK MYTOLOGI DEL 2 AVSNITT 2


Detta är en fortsättning på förteckningen över viktigare namn, platser och händelser i den nordiska mytologin. Som tidigare är underlaget främst hämtat från Snorre Sturlasons Hattatal och från hans Edda.

-   Mjölner, Tors hammare, som alltid återvände till Tors hand sedan den träffat sitt mål.
-   Nagelfar, ett spökskepp som byggts av döda sjömäns oklippta naglar. Det skall avsegla först vid Ragnarök.
-   Nifelheim, underjorden. 
-   Nidhögg, en drake vid världsträdets fot och som ständigt gnager på trädets, Yggdrasils, rot. 
-   Njord, vindens och havets gud. 
-   Nornorna, de tre ödesgudinnorna sitter vid Yggdrasils fot och spinner på allas livstrådar. Se vidare under Yggdrasil.
-   Oden har vi berört tidigare. Han är den främste av asarna. Han är stridens, vishetens och dödens gud. Han bor i Valhall och är gift med Frigg och har sönerna Balder, Hermod, Höder och Brage.
Från ett tidigare förhållande har han sonen Tor. Hans häst är den åttafotade Sleipner, hans svärd är Gungner. Han sänder valkyrior till krigsskådeplatserna för att utse offer och ta dem till Valhall.
-   Ragnarök, världens undergång.
-   Surt är en jätte i Muspelhem (eldvärlden i söder). Han är det ondas anförare och den som under Ragnarök dödar Frej, fredans gud.
-   Särimner, galten i Valhall som tillagas och äts upp av de tidigare döda kämparna för att sedan nästa morgon vakna upp, hel och kry.
-   Tjatse, en jätte som rövade bort Siv och ungdomens äpplen. Som straff dräptes han av Tor som kastade upp hans ögon i himlen där de blev stjärnor.
-   Tor har vi också berört tidigare. Jämte Oden är han den förnämste av asarna. Han är stor och stark. Hans vapen är hammaren Mjölner som alltid träffar sitt mål och som sedan återvänder till Tors hand. Han är gift med Siv. Han är gudarnas och världsordningens försvarare. Han är åskans gud och råder över väder och gröda.


-   Ull, en as som är den främste bland skidåkare och bågskyttar.
-   Utgård, jättarnas hemvist.
-   Valhall, borgen i Asgård där Oden och valkyriorna bor. Hit förs de fallna krigarna. Borgen har 540 dörrar och ett tak av gyllene sköldar. Här sitter de tidigare döda krigarna, enhärjarna. De utkämpar strider, äter av  Särimner, dricker mjöd och uppassas av  valkyriorna.
-   V ile och Ve, Odens bröder, som tillsammans med honom skapade världen och människorna.
-   Yggdrasil,  världsträdet, också kallat Lärad eller Mimers träd. Det är världens största träd. Under denna ask (ibland kallad för ek) finns den heliga plats där gudarna samlas till ting.
Yggdrasil har tre rötter. Den första går till Midgård (människorna) och Asgård (asarna). Den andra till jättarnas hemvist (Utgård) och den tredje till underjorden (Nifelheim). Under var och en av dessa rötter finns en brunn. Under de första roten ligger Urdarbrunnen (ödesbrunnen)där gudarna håller sina ting, under den andra Mimers brunn, visdomens och kunskapens källa, och under den tredje föds älven Vergelmer. De tre nornorna Urd, Skuld och Verdandi bor vid askens rötter, invid Urdarbrunnen, där de hämtar det vatten och den vita sand som de sedan häller på Yggdrasils rötter för att hindra att trädet torkar och vissnar.
I trädets krona finns flera djur, fyra hjortar, en örn, när örnen slår med vingarna uppstår vinden, en tupp, som håller reda på dag och natt och skall väcka alla på morgonen, en ekorre, Ratatosk, som är budbärare.
                                                                       Ägir och Ran

-   Ägir är en havsjätte gift med Ran. Hon fångar drunknade sjömän i sina nät och för dem till sina vackra salar på havets botten.

Underlag: Vikingatidens ABC, utgiven av Statens historiska muséum.






















-   


























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar