Nio av tio svenskar är klimatförnekare. Jo, du läste rätt. Vad som avses med klimatförnekare är här främst okunskap i klimatfrågor.
Under första halvåret 2023 genomförde Novus, på uppdrag av regeringen, en undersökning av svenska folkets kunskaper om klimatomställningen.
Den visade , i korthet, att de är obefintliga.
Sex av tio svenskar uppger att koldioxidutsläppen i Sverige har ökat eller ligger still sedan 1990. 15 procent svarar att de inte vet. 26 procent tror att utsläppen har sjunkit, men bara 8 procent har uppfattningen att de minskat kraftigt.
Det sistnämnda är det rätta svaret. De senaste tre decennierna har de fossila klimatutsläppen på svenskt territorium sjunkit med ungefär 30 procent.
Men utvecklingen började betydligt tidigare.
De senaste fem decennierna i Sverige är, från klimatsynpunkt, en häpnadsväckande framgångshistoria.
I början av 1970-talet spydde varje svensk ur sig 12 ton koldioxid per år. Hus och lägenheter värmdes med oljepannor, och bostäderna läckte energi genom otäta tak och fönster. Bilarna bälgade i sig bensin. Det producerades både el och fjärrvärme med fossila bränslen. Regeringen övervägde att bygga ett nationellt naturgasnät, och förhandlade med Sovjet om att köpa gasen därifrån.
Tack och lov valde Sverige en annan väg. Bostäderna energieffektiviserades. Kärnkraften byggdes ut, och senare vindkraften. Oljepannorna revs ut, och blev ersatta av pelletskaminer och energisnåla luftvärmepumpar.
I dag, 2023, är de fossila utsläppen i Sverige omkring 60 procent lägre än 1970. Knappt fyra ton per person. Och under samma tid har invånarna i genomsnitt blivit dubbelt så rika. Vi har en elproduktion som i stort sett är fossilfri.
Sverige befinner sig i ett läge som hela världen avundas. Vi har inga kolkraftverk. Vi har ett oljekraftverk som vi bara använder i nödfall. Vi har redan genomfört en stor del av den energiomställning resten av världen fortfarande ska gå igenom. Utsläppen per person är avsevärt lägre än i både USA och Kina.
Att nio av tio svenskar är ovetande om detta är ett massivt underbetyg åt inte minst journalistkåren.
Men knappast förvånade. För läser man nyhetsrubrikerna är det lätt att få intrycket att reglaget för den globala medeltemperaturen sitter i Stockholm.
Det avspeglas i mediekonsumenternas världsbild. Enligt en annan Novusundersökning, beställd av SvD, har nästan tre av tio svenskar uppfattningen att det är lika viktigt eller viktigare att Sverige minskar sina utsläpp än att Kina gör det. Bland rödgröna sympatisörer är det närmare hälften.
Verkligheten är att klimatutsläppen i Kina i runda slängar är 400 gånger större än i Sverige - och fortsätter att öka.
Bristen på perspektiv gör det tyvärr möjligt att vräka ur sig osanningar i den svenska klimatdebatten.
Vi har sålunda ingenting att skämmas för, mer än vår genanta okunskap.
Underlag: Toröredaktionen och Peter Wennblad, ledarskribent SvD.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar