torsdag 30 november 2023

DECEMBER


 December, som kommer av latinets decem = 10, var den tionde månaden med 29 dagar i den äldre romerska kalendern. December fick behålla sitt namn trots att det blev den tolfte månaden i den julianska och gregorianska kalendern. Det har varit fel i tvåtusen år nu. Det gamla svenska namnet på december är Christmånad eller Julmånad.

                                             Nu vill jag lefva i ljuflighet,
                                             Och slagta till Jul en Oxe fet,
                                             Och vill jag mig nu varm hålla,
                                             Förhoppandes att öfverlefva Vintren den kalla.

I december tar vi itu med julen, skinkan, lutfisken, risgrynsgröten, tomten, änglarna, glöggen, fågelmaten och ottan.
Och dagen är sju timmar lång i Skåne, sex timmar i Svealand, bara några enstaka timmar i Lappland. Solen går upp klockan halv nio i Skåne, en kvart före nio i Svealand, inte alls i Lappland. Ner går den klockan halv fyra i Skåne och en kvart före tre i Svealand.


Djuren rustar sig för vintern. Björnen och grävlingen är inga riktiga vintersovare. De kan då och då vakna upp ur sin vintersömn och somna om igen. Till de äkta vintersovarna hör bland andra igelkotten och fladdermusen. Man brukar säga att de ligger i vinterdvala. En del däggdjur skiftar färg. Skogsharen blir vit utom på öronspetsarna, ekorren kan få en grå ryggsida. Ekorrens förmåga att samla mat till vintern, och sedan gömma den och hitta den när den behövs, är vida omtalad. För en del år sedan hade blogredaktionen en husbil, som alltid brukade fungera perfekt. Men en höstdag blev den plötsligt mycket svag, den orkade knappt rulla framåt. Den lämnades till en verkstad. Några dagar senare ringde verkstadsägaren, märkligt nog lät han riktigt glad på rösten och berättade: "Mycket har jag sett i mina dar men inte något som liknar det här. Luftrenaren var proppfull med ekollon." Det var inte svårt att räkna ut vad som hänt. Vi har ekar på gården och ekorren har helt enkelt samlat mat till vintern och lagt i luftrenaren. Verkstadsägaren skickade sedan en bild på den bräddfyllda luftrenaren.


BONDEPRACTICAN
Om juledag i Nyet månd komma, då får vi ett godt år oss till fromma. Ju närmare nytändning, ju bättre år, ju närmare  nytändning kommer Adventet , ju värre det går. De trä som huggas i denna månan, rottnar icke,  ej heller varde maskätet. Vakta dig för kall drick, du må ock taga läkedom. Håll ditt lif och bröst varmt, lät dig ej åderslå, bruka örter som stärka hjärtat. Solen löper i Stenbocken. Då är godt att vandra, kläda sig i nya kläder, afvänja barn.

NYA DJÄRVA MÅL
På 1500-talet slogs vi för religionen.
På 1600-talet slogs vi för kungens makt.
Sen dess har vi slagits för altaret, penningpåsen och tronen.
Vi har däremot sällan slagits för kräken och vegetationen.
Nu är det dags.

Underlag: "Årspraktika" av Britt-Marie Hallbert, "Om allt möjligt" och "Världen enligt Alf" av Alf Henrikson, "Bondepractica" av okända författare och diverse tillägg av äldre i  Sherwoodskogen.













































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar