onsdag 15 november 2023

Hamas har förlorat kontrollen över Gaza

                                      Israels försvarsminister Yoav Gallant

Terrororganisationen Hamas har förlorat kontrollen över Gaza. Alla som kan, flyr söderut mot Haaretz, säger försvarsminister Yoav Gallant. Enligt honom har Israels försvar, IDF, intensifierat attackerna mot Hamas tunnelsystem de senaste dagarna.

Uttalandet kommer efter nya rapporter om strider mellan IDF och Hamas i Gaza stad på måndagen. Bland annat hävdar IDF att 21 Hamasterrorister, gömda bland civilbefolkningen dödats vid al-Qudssjukhuset.
I en intervju från Haaretz på måndagkvällen uppger Gallant att Hamas inte förmår stoppa de framryckande israeliska styrkorna. Han uppger vidare att varje dag elimineras fler Hamasbefäl och dussintals, ibland hundratals,  terrorister. Försvaret opererar i hjärtat av Gaza stad.

Redan i förra veckan hävdade Israel att Hamas tappat kontrollen av norra delarna av Gaza stad. Även där kommer rapporter om intensiva strider.

-Hamas har fortsatt stridsförmåga i norra Gaza, men vi har under de senaste dagarna sett att de förlorar greppet om hela Gazaremsan, säger IDF:s talesman Jonathan Conricus.


Samtidigt som striderna fortgår höjs allt fler röster om eldupphör. På måndagen uppmanade EU:s utrikeschef Josep Borrell till pauser i striderna med syfte att släppa in humanitär hjälp till civilbefolkningen.
Israel har vid flera tillfällen meddelat att landet inte går med på någon form av eldupphör innan gisslan släppts. Som svar har Hamas krävt eldupphör för att släppa gisslan. På måndagen meddelade Hamas väpnade gren, al-Qassem-brigaderna, att man är redo att släppa 70 kvinnor och barn ur gisslan om Israel går med på ett fem dagar långt eldupphör.
I avtalet borde det finnas uppgörelser om ett fullständigt eldupphör och att släpa in humanitär hjälp till alla delar av Gazaremsan, säger al-Qassem-brigadernas talesperson Abu Abaida, rapporterar Reuters.

Minst 230 personer togs som gisslan av Hamas den 7 oktober. Bland dem finns bland annat ett treårigt barn med amerikanskt medborgarskap, någonting som framgår av ett samtal mellan USA:s president Joe Biden och Qatars emir Tamim bin Hamad. Barnets föräldrar uppges ha dödats den 7 oktober.

Underlag: DN 15 november 2023.




















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar