tisdag 14 november 2023

GULDMATCHEN - REINFELDT RYTER TILL


 SUPPORTRARNAS BETEENDE FÅR NYVALDE FÖRBUNDSORDFÖRANDEN REINFELDT ATT RYTA TILL

Guldmatchen mellan Malmö FF och Elfsborg kantades av  kaos.
Först försenades allt av att  Elfsborgssupportrar - runt 2 000 åskådare - bland annat rev och slet i säkerhetsstängslet på sin sektion och lagkaptenen Johan Larsson tvingades gå ut för att lugna situationen.

Det är en liten andel av supporterkulturen som tar sig rätten att förstöra för så många andra. Dessa människor byter om och maskerar sig så att de inte kan identifieras

-  Sånt här ser vi inte i internationell fotboll. Det finns skaderisker både för spelare och andra åskådare. Det har en negativ påverkan. Familjer med små barn vågar inte gå på fotboll.

När väl spelarna kommit ut för att värma upp och matchen skulle sättas igång valde MFF-klacken  att tända bengaler och skjuta iväg rökfyrverkerier. Röken lade sig över arenan och då gick brandlarmet. Spelarna återvände till omklädningsrummen men publiken stannade kvar.
Först efter klockan 17, en dryg timme försenat, kunde domaren Nyberg blåsa igång matchen.

-  I grunden har vi sagt ifrån att vi inte ägnar oss åt kollektiva bestraffningar som man gjorde för några år sedan. I Sverige gäller rättsprincipen att man ställs till svars för de handlingar man begått, säger Fredrik Reifeldt och fortsätter:
-  Det har vi formulerat i en exkluderingsstrategi. De som stör ordningen ska lagföras och ges tillträdesförbud. Men för att kunna göra detta måste vi kunna identifiera ordningsstörarna.


MFF hade inför matchen hyrt in fler ordningsvakter än någonsin tidigare - främst för att hindra supportrar från att springa in på planen vid slutsignal. Det gjorde MFF-publiken till slut ändå, men först efter att matchen var över.

Elfsborgssupportrar kastade efter slutsignalen in bengaler på planen och avfyrade så kallade bangers.
-  Det är bedrövligt. Vi ska spela fotboll. Det är helt idiotiskt, säger Elfsborgs klubbchef  Stefan Andreasson.

-  Jag kunde själv se på Malmö-sidan att man, efter att ha maskerat sig, fått bengaler, och då undrar man hur kom dessa in? Här måste klubbar och svensk fotboll förhindra att sådant sker, fortsätter Reinfeldt.

MFF:s säkerhetschef om Reinfeldts kritik:
-  Vi lyckades inte hålla fyrverkerierna ute. Till den här matchen kontrollerade vi alla utrymmen innan vi släppte in folk. Vi hade väskförbud och visitationer, men det räckte uppenbarligen inte. Svensk fotboll måste se över alla rutiner, så här får det inte gå till.

Men hur slutade matchen? MFF vann med ett straffmål och blev svenska mästare.


Underlag: STV - Sporten
































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar