måndag 6 november 2023

ETT ANNAT EUROPA


OM ETT ÅR KAN EUROPA VAKNA UPP TILL EN NY VERKLIGHET
"Jag måste säga sanningen: Jag märker att det finns en stor trötthet , från alla håll. Vi är nära tillfället  då alla förstår att vi behöver en väg ut."
Orden är Italiens premiärminister Giorgia Melonis, syftar på kriget i Ukraina och uttalades i samband med en uppmärksammad busringning som blev känd i veckan.
Meloni trodde att hon talade med  representanter för Afrikanska Unionen. I själva verket fördes hon bakom ljuset av en rysk komikerduo som specialiserat sig på att lura regeringschefer i väst.
 Till hennes försvar ska sägas att hon ger Vladimir Putin en känga och understryker att Europa måste fortsätta stötta Ukraina så gott det går.
Hon är dessutom inte ensam om sin bistra bedömning.


                                                           Volodymyr Zelenskyj

I ett stort upplagt reportage i amerikanska tidskriften The Time i veckan ger Zelenskyj  uttryck för ungefär samma syn. "Krigströttheten sprider sig som en våg. Vi ser det i USA och i Europa", säger han. "För dem blir det som en tv-serie: Jag orkar inte se den här reprisen för tionde gången."
Till en del beror det naturligtvis på att kriget har kört fast. I en brutalt ärlig intervju med brittiska Economist (1/11), avlägger Ukrainas befälhavare Valerij Zaluzjnyj en rätt dyster lägesrapport från fronten.
Sedan den stora motoffensiven inleddes för fem månader sedan har de ukrainska förbanden bara avancerat 17 kilometer. Vapenstödet från väst har hjälpt dem att hålla stånd, men inte att bryta igenom de ryska linjerna och knäcka den ryska stridsviljan, som man hoppades.
"Felbedömningen var min", säger Zaluzjnyj. "Ryssland har förlorat åtminstone 150 000 man. I vilket annat land som helst hade de förlusterna gjort slut på kriget." I stället har det utvecklats till ett ställningskrig som "kan pågå i åratal och nöta ner hela den ukrainska statsapparaten," varnar han. Ryssland har långt större resurser, framför allt "soldater vars liv inte värdesätts". För Ukraina är det tvärs om. Därför hoppas Putin på ett långt krig. Ukrainarna ska brytas ner och västländerna ska tröttna.
Alltmer tyder på att vi är på väg att spela den ryske tyrannen i händerna. Om ett år på dagen väljer USA president igen. Ronald Trump leder med hästlängder inför Republikanernas primärval. Han har gjort klart gång på gång att han struntar i Ukrainas öde. Man bör ta honom på orden och man bör absolut inte utesluta att han blir president igen.
Vad som kan hända då har vi fått ett förebud om de senaste månaderna.
När Zelenskyj besökte USA i september vägrade Republikanerna honom att tala inför kongressen.
När partiet valde talman härom veckan enades de om en artig högerextremist som gjort stor sak av att frysa stöd som är helt avgörande för den ukrainska krigsinsatsen.
Och när mätföretaget Gallup frågade amerikanarna hur de såg på stödet till Ukraina, svarade 62 procent av de republikanska väljarna att USA gör för mycket, jämfört med 14 procent bland demokraterna.
Om inte Europa reagerar på detta kan vi lika gärna slänga varningsklockorna på marken.

Ukraina utgör en sköld mot Europa, och det största hotet mot Sveriges säkerhet är en rysk seger, slog försvarsminister Pål Jonsson fast tidigare i år.
Varför? "Ryssland skulle på ett avgörande sätt flytta fram sina gränser  och öka trycket gentemot övriga Europa, vilket skulle få mycket allvarliga geostrategiska konsekvenser, som inte får ske", (SvD 9/1).
Vi har ett år på oss att förbereda för en verklighet där vi kan bli tvungna att möta det hotet utan hjälp från USA.

Underlag: Ledare DN 5 november 2023.





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar