torsdag 9 november 2023

VART SKA JUDARNA TA VÄGEN?


VART SKA DE SVENSKA JUDARNA TA VÄGEN UNDAN DET ÖKANDE HATET?
"Det minns jag att min mamma väckte oss vid 6-tiden på morgonen. Hon sa: Någonting är i görningen. Judar blir hämtade. Skynda er, klä på er."
Mannen som berättar heter Hans Posner. Han föddes 1927 i en judisk familj i Tyskland men flydde till Sverige 1939. Hans vittnesmål från november-pogromerna för 85 år sedan, som kulminerade i den så kallade Kristallnatten mellan den 9 och 10 november 1938.


"Så kom medlemmar av SS och ringde på dörren. De slog in glasdörren som var vår ytterdörr medan mamma öppnade innerdörren", berättar Posner. "Det var ett tåg av judiska personer som skulle marschera till den stora synagogan, som de hade satt eld på. När vi kom fram till synagogan fick vi stå 100 - 150 meter från den för att se hur den brann. Jag var knappt tolv år gammal."

I onsdags hölls Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) årliga konferens i Stockholm. Tema: Antisemitism i sociala medier. Utanför porten stod en polisbil, givetvis. I dag kan inte judar samlas i Sverige utan att det förenas med hot om våld.
"Aldrig mer" är en slogan som upprepats många gånger efter de förföljelser av judar och andra minoriteter som ledde fram till koncentrationslägren i Europa, till Förintelsen. Nu lever judar åter i skräck. Nätet kokar av hat och fördomar. Judiska föräldrar är rädda för att skicka sina barn till skolan. Och som vid tiden runt novemberpogromerna märks judars bostäder, företag och institutioner ut med davidsstjärnor på många håll i Europa.
Som en varning: Vi ser er som en måltavla: Här finns de.

I samband med kriget i Mellanöstern blir antisemitismen bland grupper med rötter i området skrämmande tydlig. Men det är ett stort misstag - och ett försåtligt minskande av judehatet - att påstå att det bara är där den finns. Till det som gör antisemitismen till ett av de värsta samhällsgiften hör just att det sipprar fram på de mest skilda håll.
 I rapporten "Antisemitismen i Sverige" från 2022  konstaterar forskarna Henrik Bachner och Pieter Bevelander: "Antisemitismen i form av idéer och attityder varken kan eller bör beskrivas som ett problem som i huvudsak  förekommer i politiskt extrema sammanhang eller i det ena eller andra politiska lägret".

På onsdagens SKMA-konferens kom också rikliga exempel på hur judar ansätts från skilda aktörer på sociala medier - grupper som vanligtvis avskyr varandra men som förenas i sitt ännu djupare hat mot Israel och/eller judarna.
De högerextrema hotar dem med direkt våld. De vänsterextrema trummar ut budskapet om hur "sionisterna" kontrollerar medierna - något som också Greta Thunbergs klimatgrupp Fridays for future spred vidare härom veckan.
Islamistiska extremister utmålar judar som ett existentiellt hot mot muslimer. Och konspirationsteoretiker jämför covidmasker och vaccin med koncentrationsläger och "den slutliga lösningen."
Den judiske pojken Hans Posner lyckades med hjälp av sin mamma fly Tyskland och få en fristad i Sverige. Vart ska dagens svenska judar fly när de till slut får nog av trakasserier, dödshot, näthat, slagord om ett Palestina från floden till havet? Till Israel - där är de omgivna av fientliga stater och granne med en terrorgrupp som vill åstadkomma en andra Förintelse?
Det finns bara ett svar: Ingenstans. Det är antisemitismen som ska bort.

Underlag: Ledare DN den 9 november 2023.
















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar