tisdag 28 november 2023

DEMAGOGEN TRUMP



NU LÅTER TRUMP SOM HISTORIENS VÄRSTA DEMAGOG -  OCH LEDER I MÄTNINGARNA.

Man kan raljera över Donald Trump, fnissa åt hans felsägningar och avfärda honom som en fähund men man bör inte underskatta honom.
Han räknades ut inför valet 2016, han räknades ut efter den historiska stormningen av Kapitolium 2021 och han räknades ut efter Republikanernas katastrofala mellanårsval 2022.
På en del håll räknas han ut nu också, eftersom han riskerar långa fängelsestraff för att ha försökt välta demokratin och mer än så.
Det är mycket dumt. Trumps rättegångar inleds sannolikt under våren, men ingen vet säkert när de börjar, hur länge de pågår, var de landar och vad som händer då. Konstitutionen förbjuder inte dömda brottslingar att ställa upp i presidentval  eller ens styra landet, i varje fall intill dess Högsta domstolen gör en annan bedömning. Man kan hoppas att en fängelsedom rågar måttet för de flesta väljare, men det är inte alls säkert. Trump har en oöverträffad förmåga att vända sådant som släcker andras politiska karriärer till sin fördel. Mest av allt är han ett vandrande realtidsexempel på vad som händer när grodan i den berömda metaforen får koka i kastrullen tillräckligt länge.
Tänk efter: för sju år sedan fick hela det republikanska partiet panik över en ljudinspelning där Trump skrävlade om att ta kvinnor på könet. I dag kan han låta som värsta sortens diktator utan att någon i partiet säger ett knyst. Exempel? I oktober rasade han i en intervju mot invandrarna som "förgiftar vårt lands blod". Häromveckan stämplade han under ett tal sina politiska motståndare som "vermin", alltså skadedjur, som måste "utrotas" eftersom de "ljuger och stjäl val". Hotet mot USA "kommer inifrrån", fökunnade Trump, som sedan för säkerhets skull upprepade alltsammans skriftligt i sociala medier.

Man kan diskutera om de retoriska likheterna med historiens värsta demagoger är en slump eller planerade i förväg, men detta är hans instinkter. (Enligt vittnen skall Trump vid ett tillfälle ha klagat för sin stabschef John Kelly att amerikanska generaler inte var lika lojala som Hitlers. Kelly har i sin tur beskrivit Trump som en person som "beundrar tyranner"). Kritikerna, däribland Joe Biden, drar direkta paralleller till nazismen. Trumpkampanjens svar: De som har problem med Trumps språkbruk är "snöflingor" vars "tillvaro kommer att krossas" när han blir president igen. 
Företrädarna för Republikanerna vill inte kommentera. Väljarna tycks inte bry sig nämnvärt. Utanför USA rapporteras det knappt längre.
Det är djupt illavarslande.

Underlag: Arvid Åhlund, ledarskribent DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar