onsdag 22 november 2023

UTAN KULTUR INGET MÄNSKLIGT LIV


 Håller Sverige på att förvandlas till Europas svar på det historietomma dumglättiga USA? Eller vad är det som sker?
Mellan år 2000 och 2022 lades 435 bibliotek ned i Sverige (Tidningen Vi 29/4). Enligt Biblioteksbladet (6/2) har resurserna minskat för 90% av de kvarvarande bibliotek. Den kommunala musikskolan som betytt så mycket, inte bara för det svenska popundret, utan för generationer av helt vanliga barn, är på dekis:  De statliga medlen sänks i år med 100 miljoner kronor. 19 av de 20 kommuner som svarade i SVT:s enkät,  får i praktiken minskad budget nästa år. Tidningar minskar eller lägger ner sin kulturbevakning, nu senast Linköpings lokaltidning,  Östgötacorrespondenten. Norrköping har tidigare satsat på sin kulturverksamhet, t ex med sin prisbelönade symfoniorkester. Härutöver satsar man på Textillandskapet, på muséer och på alla amatörer som bara väntar på en lokal för att kunna sätta igång med bland annat teaterverksamhet.
Kommunerna runt Norrköping menar att staden främst är intresserad att "finnas på kartan" men att kommunen är mindre intresserad av att kulturlivet "skall bära sina egna kostnader". Kanske handlar det konstanta underskottet på att kulturen hela tiden nedprioriteras i förhållande till populärare verksamheter, sådant som ger röster i valtider.

Det finns allt fler förmögna svenskar. Men i denna nya överklass finns ingen tradition att stöda kulturell verksamhet, att rycka ut till bildningens och konstens försvar. Och de breda folklagren visar heller inga reflexer att vilja rycka ut och motarbeta politiker vars främsta syfte är att dra ner på kostnader utan intellektuell prövning av angelägenhetsgrader i olika verksamheter.  Inte ens kulturgräddan klarar att värja sig. I stället svarar man med samma mynt som motståndarsidan. Talar i termer av att man aldrig ska " tro på dem som förväxlar ekonomiskt förnuft på kort sikt med dess långsiktiga släkting". Som om det viktigaste argumentet för kulturen är att den faktiskt i slutänden drar in pengar.

Men kulturen kommer aldrig helt "kunna bära sina egna kostnader". Den kommer alltid att behöva något av det fulaste som finns - hjälp.
Ibland saknas helt enkelt resurserna. När man då måste skära ned ska man åtminstone inte inbilla sig att det handlar om att hyvla av ett överflödigt lager. Tvärt om. Kulturen är själva benet under civilisationens kött.

Underlag: Lisa Magnusson, ledarskribent DN.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar