torsdag 30 november 2023

"VI DÖR SOM MASKAR", säger en rysk soldat.


 HEMLIGA INSPELNINGAR FRÅN FRONTEN:" VI DÖR SOM MASKAR".
"Soldaterna behandlas som om de inte vore människor", säger en rysk soldat, "vi dör som maskar", säger en annan.
Det visar hemliga inspelningar av ryska militärens samtal som nyhetsbyrån AP har granskat.
De ryska soldaternas samtal med släktingar från fronten i Ukraina avlyssnades i januari 2023. Nyhetsbyrån AP har fått tillgång till samtalen och gått igenom dem: - Ingen dör någon hjältedöd här. Vi dör som maskar, säger en frontsoldat till sin bror och fortsätter: - Det här är bara som ett stort övningsfält där hela världen testar sina vapen. De håller på med kukmätning. Det är det hela.

DRACK UR VATTENPÖLAR
Flera samtal visar att det finns en stor skillnad mellan hur  yrkessoldaterna  och mobiliserade soldater behandlas vid fronten. En man berättar i ett samtal med en vän att yrkessoldaterna får semester, kläderna tvättade och både vatten och tillräckligt med mat. De mobiliserade soldaterna "kastas ner i skyttegravarna",  får aldrig ledigt och har inte ens dricksvatten. - när det hade regnat skopade soldaterna upp vatten ur vattenpölar och drack. När det snöade hann snön inte falla till marken innan killarna fångade snön och åt upp den.

BRYR SIG INTE
Soldaten Andrej ger samma mörka bild av situationen för de mobiliserade soldaterna: - De behandlas som om de inte vore människor Ingen bryr sig ett smack om oss. Befälet tycker att vi fått tillräckligt betalt för att dö här, säger han och forsätter: - Om en yrkessoldat skadas skickas han hem. Om en mobiliserad soldat skadas får han vård och sedan skickas han tillbaka till fronten. Befälet bryr sig inte, du kommer att dö i hålet som du lever i.


MÅNGA DÖDA VARJE DAG
Enligt det brittiska försvarsdepartementet var november den månad då flest ryssar dagligen dödats eller sårats i kriget, skrivet nyhetsbyrån TT.
Hittills är de ryska förlusterna uppe i  931 fall om dagen i genomsnitt. Det uppger den ukrainska generalstaben, skriver det brittiska försvarsdepartementet på X, tidigare Twitter. Den högsta siffran var tidigare från mars i år då Ryssland uppskattningsvis  förlorade 776 man per dag. Uppgifterna har inte kunnat verifierats men är trovärdiga, skriver departementet.
De flesta dödsfallen uppges ha skett i närheten av frontstaden  Avdijivka i sydöstra Ukraina, skriver TT.

Underlag: Joachim Korpner, Aftonbladet.















































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar