lördag 25 november 2023

DET ÄR USELT, WOLTER OCH STENEVI


 Kritiken var massiv sedan konstnären Stina Wolter(ovan) i veckan spred ren antisemitism på Instagram.
I DN (24/11) beskrev Isobel Hadley-Kamptz hur Wolter till sina fler än 300 000 följare spritt uppgifter om hur Israel dödat sina egna medborgare den 7/10 och "tagit organ och hud från döda palestinier". 
Hadley-Kamptz visade också hur "organstölderna" är en vanlig anklagelse mot judar och att de kan härledas till medeltida myter om judar som dricker kristna barns blod.

Men historien slutar inte där. I ett senare inlägg på Instagram förnekade Wolter att hon gett uttryck för antisemitism. Men i samma inlägg upprepade hon anklagelserna om organstöld "från palestinska kroppar" och hänvisade till "lögner och förfalskningar som strömmar från sionistiska håll".


En av de som gillade inlägget var Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (ovan). När det uppmärksammades tog hon bort sin lajk. Länge duckade hon helt för mediernas frågor. Det tog nästan ett dygn för henne att svara. "Jag är otroligt ledsen över att jag inte läste ordentligt innan jag gillat ett inlägg som visade sig innehålla desinformation utan grund, något jag inte uppmärksammat. Jag och Miljöpartiet tar, och har alltid tagit, avstånd från alla typer av antisemitism".
Och visst kan det hända att man är lite för snabb i fingrarna i sociala medier. Men om hon nu inte ville uttrycka stöd för Wolter, varför sa hon inte bara det på en gång, varför agera som det hela skulle blåsa över av sig självt? Och framför allt: Kan inte väljarna kräva av toppolitiker att de ska vara mera noggranna med att gilla "ett inlägg som visade sig innehålla desinformation utan grund"? Särskilt som inlägget i fråga innehåller formuleringar om systematiska stölder från palestinska kroppar och sionistiska lögner?
En partiledare måste visa bättre omdöme än så här.

Underlag: Erik Helmerson, ledarskribent DN.














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar