tisdag 6 juli 2021

DADGOSTARS PRINCIPER



 DADGOSTARS PRINCIPER BLIR LÖFVENS HUVUDVÄRK
I sitt premiärtal under Almedalsveckan var Nooshi Dadgostars huvudmotståndare Socialdemokraterna och "nyliberalismen". Hennes kompromisslöshet när det gäller att få makt över Löfvens budget gör det ännu svårare för Stefan Löfven att kunna regera vidare.

Den nya vänsterledaren Nooshi Dadgostar känner vinden i ryggen. Hennes parti utlöste regeringskrisen, och med stöd av Sverigedemokraterna gjorde det möjligt att avsätta statsministern.
Nu bärs hon fram på en varm opinionsvåg. Partimedlemmar och väljare uppskattar att hon satt ner foten. Vänsterpartiet stoppade planerna på att ge fastighetsägarna makt att sätta hyror i nyproduktion utan att först förhandla med Hyresgästföreningen "Vi förhindrade ett systemskifte", sade vänsterledaren stolt, även om det nu skedde med stöd från SD.


Dadgostar pekade ut kampen mot nyliberalismen och privatiseringar av välfärden som en huvudfråga i talet, privatiseringar som varit Centerns hjärtefråga. Hon sade också att Vänsterpartiet ändrat sin syn på Socialdemokraterna och tror inte längre att Löfvens parti kan bygga Sverige. Hon angrep inte Moderaterna en enda gång, och kritiken mot Sverigedemokraterna begränsades till att partiet ändrat inställning om vinster i välfärden.

Nooshi Dadgostar vill tillbaka till striden mellan höger och vänster, i en tid då debatten ofta handlar om invandring. Med talet ville hon också understryka att det är slut på tiden när Vänsterpartiet valde mellan två dåliga ting och valde det minst dåliga. Dadgostar lovar att stå för sina principer och fälla både förslag och regeringar om så krävs.
"Vill S fortsätta att vara ett stödparti åt Annie Lööf är det deras val men V kommer inte att fortsätta med att vara en dörrmatta, det har ni mitt ord på", sade vänsterledaren.

Hennes erbjudande att släppa fram Löfven i statsministeromröstningen står fast under förutsättning att V får inflytande över budgeten. Stefan Löfven kan naturligtvis glädja sig åt hennes första besked att inte rösta mot honom som statsminister. Han accepterar att bli omvald utan att veta om hans budget går igenom. Han säger, att faller den avgår han på nytt. Sannolikheten att det blir så har ökat efter Dadgostars tal.


När regeringskrisen seglade upp efter vänsterns misstroendeförklaring deklarerade Annie Lööf  att allt samarbeta med ytterkantspartierna, dvs V och SD, var uteslutet. Nu går Dadgostar ut i sitt Almedalstal och understryker att en av huvudfrågorna för V, förutom marknadshyrorna, är motståndet mot privatiseringar inom välfärden, något som har varit en av Centerns favoritfrågor. Det är uppenbart att samarbetet mellan V och C är ganska frostigt för närvarande. Annie Lööf målar in sig i ett hörn. Hon utesluter samarbete med både M och KD om de inte klipper banden till SD. De sista dagarna har hon fått kritik från MP sedan hon felaktigt gått ut med påståendet att det föreligger en valsamverkan mellan MP och C inför statsministeromröstningen.
Kvar har hon S, säkerligen en medveten  strategi från hennes sida. Uppenbarligen räknar hon med att det är S och C som på sikt skall styra landet. Detta kan vara hennes vision och kanske hennes enda chans att någonsin bli statsminister.

Underlag: Massmedia och Ewa Stenberg, DN



























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar