lördag 17 juli 2021

KRAVALLERNA I SYDAFRIKA



                                                                       ZUMA
ANC:S MAKTMISSBRUK ÄR ROTEN TILL KRAVALLERNA
Våldsamheterna och plundringarna i Sydafrika är de värsta sedan apartheidtiden. Fler än 70 människor har dött till följd av de upplopp som pågått sedan expresidenten Zuma fängslades för domstolstrots i förra veckan. 
Domen måste ha varit droppen som fick bägaren att rinna över. Men missnöjet bland invånarna har pyrt länge.
Zuma vägrade att infinna sig när korruptionsanklagelserna som riktats mot honom skulle utredas. Det är ingen liten sak: redan när han tillträdde handlade det om fler än 700 fall av bland annat mutor, pengatvätt och skatteflykt. Men regeringspartiet , den forna befrielserörelsen ANC, skyddade honom i åratal och han har fortfarande mängder av lojala supportrar.


ANC har flera synder i sitt register. Redan innan pandemin slog till präglades Sydafrikas ekonomi av låg tillväxt, samtidigt som landet är ett av jordens mest ojämlika. Arbetslösheten har passerat 30  %. Långt ifrån alla problem är en kvarleva från den avskyvärda apartheidtiden.
Det långvariga ANC-styret har präglats av både korruption och inkompetens. Partiet har haft makten ända sedan apartheidsystemet avskaffades. Landet blev en fullvärdig demokrati i mitten av 1990-talet, men ANC:s politiska monopol har i det närmaste varit oinskränkt. Det har öppnat för ett omfattande missbruk av partiets förtroendeställning gentemot medborgarna.

                                                        Cyril Ramaphosa

Cyril Ramaphosa, Sydafrikas president sedan 2018, försöker driva på för att ställa den korrumperade eliten inom ANC och statsapparaten till svars. Men han har en brant uppförsbacke framför sig. Å ena sidan är vissa av Sydafrikas institutioner robusta. Pressen är fri och levande och processen mot Zuma visar att rättsapparaten fungerar. Å andra sidan dras landet med stora problem som en bristande skolgång, ett lamslaget våldsmonopol och ineffektiv offentlig förvaltning.


Ordningen måste återupprättas efter veckans oroligheter. Men det finns många fler politiker och ämbetsmän som i åratal har tillåtits att sko sig på medborgarnas bekostnad.
Oppositionen har hittills haft svårt att utmana ANC nationellt. Men för att Sydafrika skall kunna utnyttja sina rika möjligheter måste regeringspartiet antingen visa att det kan förändras eller så får det avsättas av väljarna.

Underlag: Naod Habtemichael, ledarskribent DN































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar