fredag 9 juli 2021

HAITI


 Vi har tidigare i dessa spalter berättat om Libanon och det elände som råder där. Om det fanns möjlighet att gradera allt elände här på jorden i våra dagar kommer säkert västindiska Haiti att inta en särställning.
Haiti är i dag en kollapsad stat som domineras av våld och i total avsaknad av en fungerande politisk ledning och de viktigaste samhällsfunktionerna som sjukvård och rättsväsende.
I dagarna har Haiti kommit i blickpunkten sedan presidenten Jovenel Moise (nedan) mördats i sitt hem.

Mordet kom naturligtvis som en chock, men det var något som han själv flera gånger varnat för.

Haiti har länge varit ett våldsamt och laglöst land som aldrig har hämtat sig efter den förödande jordbävningen 2010. Läget i landet kan om möjligt bli ännu värre nu efter mordet på Moise.
Det är mer regel än undantag att Haiti hemsöks av våld och naturkatastrofer. Genom de över 200 åren, sedan Haiti som första västindiska land blev självständigt 1804, har många korrumperade ledare jagats bort i samband med statskupper. Dit hör Jean-Claude Duvalier, eller "Baby Doc", liksom Jean Bertrand Aristide, som till och med störtades från makten två gånger. Det skapade rubriker, men omvärlden var inte riktigt medveten om hur illa det stod till i Haiti.
Inte förrän i januari 2010, då öriket drabbades av en av de värsta mänskliga katastrofer som världen hade skådat i modern tid.
DN:s korrespondent Michael Winiarski besökte Haiti efter jordbävningen 2010 och han berättar om det i dagens DN.
När han för första gången kom till Haiti, dagarna efter jordbävningen som dödat mellan 100 000 och 300 000 människor, möttes han av en förödelse av ofattbar skala. Överallt döda kroppar, förstörda liv, skadade och traumatiserade människor, oräkneliga hemlösa, förtvivlade och apatiska.
Från döende människor som satt fast under de kollapsade betonghusen hördes klagorop. Stanken från ruttnande kroppar fastnade i näsan.


Läget förvärrades av att katastrofen inträffade i ett land som redan före jordbävningen saknade de flesta former av samhällsstruktur. Haiti var redan i utgångsläget det fattigaste, sämst fungerande, svårast korrumperade och mest rättslösa landet på det västra halvklotet. Dessutom hade inte Haiti tidigare drabbats av någon svår jordbävning, så där fanns ingen katastrofberedskap på plats.
Det gjorde att skadade män, kvinnor och  barn låg i dagar under bar himmel och utan att få sina sår omsedda och därför började utveckla kallbrand. Följden blev amputationer. En omfattande utländsk hjälp kom in men pengar till hjälp försvann spårlöst.

Den internationella hjälpinsatsen efter jordbävningen fick hård kritik. Bara en del av alla miljarder som utlovats av olika FN-organ, Röda korset och andra hjälporgan kom  till hjälp för de nödställda. En annan skandal som kopplades till det utländska stödet var när FN-soldater från Nepal, som kommit för att hjälpa befolkningen, dumpade smittad avföring i en flod på Haiti. Det utlöste en koleraepidemi, som krävde minst 10 000 haitiers liv.
Jordbävningen hade utraderat en stor del av Haitis polisstyrka, någon armé fanns inte heller, så tusentals fångar flydde från fängelserna. Många av dem rekryterades till kriminella gäng som härjade i tältlägren och i slumområdena. Den militära FN-styrka som under några år svarade för säkerheten avvecklades 2017.
Något fungerande civilt samhälle existerar inte. Det råder inte ens enighet om vem som skall vara premiärminister, Claude Joseph eller Ariel Henry, som Moise utnämnt dagen innan han mördades. Och förtroendet för inhemska myndigheter eller utländska hjälpinsatser är noll.

USA och andra intressenter i närområdet vädjar om nationell dialog och fria val. Men inga vädjanden om lugn lär kunna förhindra att Haiti lär fortsätta att vara en "failed state", en kollapsad nation som präglas av djup fattigdom, politisk instabilitet, statskupper och gängkrig.

Underlag: Michael Winiarski






























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar