tisdag 27 juli 2021

HYRESCHOCKEN


 HYRESCHOCKEN ÄR ETT PÅHITTAT PROBLEM

"Framtidens bostadsmarknad blir som ett laglöst land där hyrorna tripplas var tredje vecka. Ingen har råd att bo i de hus som byggs, och gatorna översvämmas av hemlösa".

Så här blir det enligt den fantastiska skräckkampanj som Hyresgästföreningen har rullat ut om den "hyreschock" som skall följa när hyressättningen blir fri i nyproducerade bostäder.
Kampanjen är, i vanlig ordning när Hyresgästföreningen ger sig in i samhällsdebatten, både oseriös och osann.
Fria hyror i nyproduktion innebär bara just det - att hyresvärd och hyresgäst i ett nyproducerat hus på egen hand kan komma överens om inflyttningshyran, utan att blanda in Hyresgästföreningens överbetalda ombudsmän som själva bor i villa.
Hyressättningsutredningen, som presenterar sitt betänkande inom kort, har fått i uppgift att ta fram ett förslag som inte explicit skall omfatta hus som redan är byggda eller hyrorna för människor som redan bor där.


Östermalmsbor med jackpot i bostadsbingon kommer även fortsatt att ha gott om pengar över till frisörbesök och fredagshummer.
Hyresgästföreningen försöker också inbilla människor att frihet är anarki.
Men ser vi oss om i verkligheten är det inte precis kaos som råder i de många länder som i olika grad har fri hyressättning, till exempel Finland, Danmark och Tyskland.
Även frihet innebär ordning. Varje fungerande fri marknad har ett ramverk av regler, och i varje avtal har båda parter såväl skyldigheter som rättigheter. Det är inte tillåtet för ett flygbolag att höja biljettpriserna medan resenärerna är i luften, och inte heller för en fastighetsägare att godtyckligt ändra villkoren efter hyresgästen flyttat in.

Så i de länder som tillämpar fri hyressättning finns det konsumentskydd.
I till exempel Finland och Danmark justeras i regel hyrorna utifrån konsumentprisindex, och det är först när en hyresgäst flyttar ut och lägenheten blir ledig som hyran åter är "fri". I Tyskland , där regelverket ligger nära det som sägs i Januariöverenskommelsen om fri hyressättning i nyproduktion, måste både nytecknade hyror och hyresjusteringar "spegla" villkoren i andra bostäder.
Det innebär att inflyttningshyran inte får överstiga genomsnittet för liknande lägenheter med mer än en viss procent. Hyresvärd och hyresgäst måste komma överens om tydliga transparanta principer för kommande hyreshöjningar. I praktiken innebär det att de flesta avtal antingen innehåller en hyrestrappa med procentuella steg, eller att hyran är knuten till konsumentprisindex.
Hyran får heller inte stiga mer än en viss procent under en treårsperiod.


Att fri hyressättning i Sverige skall kombineras med starka skyddsmekanismer står uttryckligen i direktiven till hyressättningsutredningen. Den nya lagstiftningen ska ha ett "väl avvägt konsumentskydd" och åstadkomma en "stabil hyresutveckling", bland annat genom att "det endast bör tillåtas att hyran anpassas inom vissa gränser". Mycket talar för att utredaren kommer att föreslå någon form av koppling till konsumentprisindex.

Dessutom ska det byggas upp ett offentligt hyresregister för hyreslägenheter så att hyresgästen kan se vad grannar i området betalar för sina lägenheter.
Det innebär något helt annat än den dunkla ordning som råder på dagens hyresmarknad, där hyrorna sätts i slutna rum.

De utspel Hyresgästföreningen bedriver är enbart uttryck för deras eget trauma över att  förlora allt mera makt och inflytande.


Underlag: Peter Wennblad, biträdande chef för ledarredaktionen, SvD.
                  Torö-redaktionen har tagit fram underlaget.

































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar