onsdag 14 juli 2021

TORNEDALINGARNAS DAG


 I dag, 15 juli, är det Meänmaan päivä, tornedalningarnas dag. Färgerna i den blå-vit-gula Meänflaku, flaggan, är hämtade från Sveriges och Finlands flaggor och den symboliserar den sommarblå himlen, den klargula solen och den vintervita nejden. Meänflaku antogs som symbol för tornedalingarna 2013.

Meänkieli, eller tornedalsfinska, är en av  Sveriges officiella minoritetsspråk. Det är ett finsk-ugriskt språk besläktat med finskan, de nordfinska dialekterna och kvänskan i Nordnorge, med låneord från svenskan. Det finns ett flertal  dialektala variationer  av meänkieli och språket är under ständig utveckling.


Enligt Svenska Tornedalingars Riksförbund, STR-T, är det i dag cirka 70 000 personer som talar eller förstår meänkieli helt eller delvis. Den största koncentrationen av meänkieli-talande finns i Tornedalen och i Malmfälten, men på grund av utflyttning finns det också större grupper som har koppling till språket i till exempel Stockholm, Umeå och Luleå.

Meänkieli är ett av minoritetsspråken i Sverige som under lång tid hade låg status och därmed nästan höll på att försvinna. Den svenska assimileringspoitiken under 1800-talet och långt in på 1900-talet innebar för Tornedalen och meänkieli både språklig och kulturell utarmning. Under 1970-talet började det succesivt växa fram en förståelse för minoriteters rättigheter till sitt språk och sin kultur. År 1999 fick tornedalsfinskan status som ett eget språk i Sverige med det officiella namnet meänkieli.

Beslutet om minoritetsspråk lyfte meänkielis status. I Europarådets återkommande granskning av minoritetsspråken får dock Sverige skarp kritik på flera punkter när det gäller att genomföra sin minoritetspolitik till vardagen, framför allt när det gäller tillgång till språkutbildning.
 
Underlag: Wikipedia

Vi som bor i Sherwoodskogen är också en minoritet och vill så förbli. Vi vill emellertid till alla tornedalingar översända en hälsning på er egen dag den 15 juli genom

Robin och Marion 















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar