måndag 12 juli 2021

UTFLYKT TILL ÖRTOFTA SLOTT


 Söndagen 12 juli var det dags för bloggredaktionen att röra på sig igen. Vi hade tänkt att åka på lördagen men då regnade det och det fortsatte att göra så hela dagen.
Men söndagen bjöd på sol och lagom värme, 23 plusgrader.  Vårt mål var Örtofta slott, numera en livligt frekventerad plats för bröllop och konferenser.

HISTORIA
Örtofta slott ligger i utkanten av Örtofta by i Eslövs kommun. I slutet av 1400-talet uppfördes det tegelhus vars rester ännu  ingår i den gamla delen av den nuvarande borgen. Slottet har under årens lopp genomgått många förändringar.
Örtofta omtalas tidigast 1346. På 1400-taqlet tillhörde det släkten Has och hamnade genom giftermål i det danska riksrådet Tönne  Parsbergs ägo. Troligen var det Parsberg som uppförde huvudbyggnaden på landtungan i Bråån där det nu står.
Slottet gick sedan i arv i lera led, främst inom de danska släktena Lindenow, Bille och Brock. Efter freden i Roskilde 1658 övergick slottet i svensk ägo. Kjell Christoffer Barnekow lät renovera slottet 1728 och Örtofta fick då sitt karolinska utseende som man kan se spår av än i dag. Greve Henrik Dycker lät 1857-1861 bygga ut slottet. Han var barnlös och testamenterade slottet till friherre Jacob Bennet. I dag ägs slottet och slottsträdgården av veterinären Peter Melinder medan jordegendomarna runt om fortfarande ägs av familjen Bennet. Slottet 1860, se nedan. 



När vi gick omkring där och tittade får vi plötsligt se en stork som byggt ett stort  risbo på en skorsten på taket. Man ser skorstenen på takåsen på bilden ovan, den finns kvar än i dag men används inte. Örtofta ligger inte så långt ifrån ett av det skånska storkprojektets hägn i Flyinge, så det var kanske inte så konstigt att storken häckat här.
När vi var där pågick förberedelser för ett evenemang av något slag, så det var inte läge att strosa omkring i slottsträdgården, så vi åkte vidare. Men det var ändå intressant att få titta på slottet på nära håll. Om någon är intresserad av gamla slott och herresäten finns det gott om sådana i Skåne, upp emot ett nittiotal, de flesta i gott skick.

I turistbroschyrerna rekommenderas man att dricka en kopp kaffe hos Britta Nilsson vid järnvägsstationen i Örtofta. Hon har serverat kaffe där till besökare i 54 år, varje dag mellan 8 och 18. Så vi åkte dit. Det blev inget kaffe, stället lades ner 2019! Britta Nilsson i sin krafts dagar, se nedan.


Örtofta samhälle domineras totalt av det stora sockerbruket, det sista betsockerbruket i Sverige, sedan Kämpinge och Arlöv  lagts ner. Produktionen från dessa och personalen, de som så önskade, flyttades  över till Örtofta. Sockerbruket ingår numera i den tyska Nordzucker-koncernen. Varumärket är Dansukker. I fjol hade man 347 anställda och en omsättning på drygt två miljarder.

Ännu hade vi inte fått vårat kaffe, så vi gjorde en snabb kartstudie och bestämde oss för att åka till Spången, som inte låg så långt bort. Nu var vi riktigt kaffesugna.


Vill man dricka dyrt kaffe skall man uppsöka sådana här ställen. Men vi var ju kaffesugna och kunde inte heller tacka nej till en nygräddad kanelbulle till kaffet.
Nöjda tackade vi för oss och åkte vidare.

På hemvägen passerade vi en annan turistfälla som de lokala turistbroschyrerna rekommenderar, Rakans Diversehandel. Den ligger efter vägen Klippan - Hässleholm, vid ett vägavsnitt som en gång varit en landningsbana för flygplan, därav namnet Rakan. Det är en kombination av diversehandel, loppis, antikbutik och skrotupplag. Där finns 600 kvadratmeter fyllda med allt från  jordbruksmaskiner till "kinesiska" vaser och porslin, oljemålningar av okända konstnärer, begagnade kläder, spik och hästskor. Vi stannade inte. Som vanligt måste vi hem till  katten.
Efter närmare 4 timmar och cirka 180 kilometer var vi hemma i Höganäs igen. Men dagen var verkligen inte slut med detta.



På kvällen var det ju final i fotbollsEM mellan England och Italien. Såg ni matchen? Det blev ju en riktig rysare till slut med straffläggning och där det  unga engelska fotbollslöftet Gaga bränner sista straffen och Italien blir europamästare. Det var ju rysligt spännande. Italien har varit europamästare tidigare, fast länge sedan, men England lär aldrig i modern tid ha erövrat en sådan titel. Stackars Gaga sov nog inte så bra den natten. Men han var, å anda sidan, inte den ende som  missade en straff under den här straffläggningen.
































































 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar