tisdag 6 juli 2021

LIBANON KOLLAPSAR


TJUVAR OCH BEDRAGARE FÅR LANDET ATT KOLLAPSA

En finans-, bank- och skuldkris håller nu på att få hela landet att falla ihop.
Världsbanken beräknar att BNP  dök med 40 % de två senaste åren, och raset bara fortsätter. Hyperinflation råder. Valutan har tappat 90 %  i värde  mot dollarn, och svartkursen är ännu lägre. Banker och statskassa är konkursbon. De praktiska följderna 
är förödande för näringsliv och invånare med katastrofal bränslebrist och skenande matpriser. Mediciner tar slut och sjukhusen får inte diesel till de generatorer som skall skydda mot ett närmast kontinuerligt elavbrott.

Någon riktig regering finns inte. En avgick efter de folkliga protesterna hösten 2019, nästa efter den gigantiska explosionen som inträffade i Beiruts hamn förra sommaren. Utredaren av olyckan avsattes för att han ville förhöra de inkompetenta och korrupta politiker som borde stå till svars. En ny är på plats, men han är totalt utlämnad åt den shiitiska terrormilisen Hizbollahs välvilja.


Libanon är en mosaik av etniska och religiösa grupper. När den franska kolonialmakten retirerade bestämdes att presidenten skulle vara kristen, premiärministern sunnit och parlamentets talman shiit. Inte ens inbördeskriget rubbade den ordningen. Härskarnas partier och miliser bygger vidare på sina ekonomiska och geografiska revir.
Utan jämförelse starkast är dock Hizbollah, Irans verktyg i landet som utrustats med tiotusentals missiler för att hota Israel. Att sköta landet är organisationen varken intresserad av eller kapabel till.
Vägen ut ur moraset blir svår att finna. Det finns  inget givet svar på hur Hizbollah och övriga plågoandar ska berövas sin ställning. IMF ska ställa villkor för bistånd, västländer kan belägga potentater med sanktioner. Men till slut måste libaneserna själva få bukt med alla dessa tjuvar och bedragare som lamslår hela landet och kanske framför allt med Hizbollah.

Underlag: Gunnar Jonsson, ledarskribent DN















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar