torsdag 8 juli 2021

DEN FÖRSTÅNDIGA MÄNNISKAN


 Det är flera månader kvar till Mårten Gås den 11 november. Men den högtiden måste förberedas tidigt på året, redan på vårkanten. Alf Henrikson har funderat på detta. Se här vad han kommit fram till. Det bör tilläggas att rödkål är en viktig ingrediens i gåsamiddagen.

DEN FÖRSTÅNDIGA MÄNNISKAN
Den förståndiga människan bor vid en sjö
där vassen vid stranden står tät.
När det är hennes önskan att den skall dö
så ordnar hon bara det.

Icke köper hon gift till att spruta därpå
av den kemiska industrin.
Nej, hon inhandlar hellre en gås eller två
samt en flaska burgundervin.

Den senare inläggs  i källarn på lut
till dess året är nästan förbi.
Men i vassen i sjön släpps de förstnämnda ut
och då lägger de ägg däri.


Genom en biologisk process
av ytterst märkvärdigt slag
förvandlar sig äggen till unga gäss
en vacker försommardag.

Just då kommer vassen i samlad trupp
från botten med gröna strån.
Och dem äter de unga gässen upp
så att rötterna faller ifrån.

När all vassen i sjön tagit slut efter hand
så är gässen ej längre små.
Den förståndiga människa går på land
och tittar belåtet därpå.


Hon ser till att bourgognen i källarn finns kvar
samt begrundar var rödkål kan fås.
Ty sjön ligger vacker och spegelklar
och snart blir det Mårten Gås.

Alf Henrikson





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar