måndag 19 juli 2021

EU:S NYA SKOGSSTRATEGI



 EU:S NYA SKOGSSTRATEGI HAR VARIT OMGÄRDAD AV BRÅK

Nu presenteras EU:s nya skogsstrategi. Skogsbruket skall bli mera ekologiskt och klimatvänligt.
Formuleringarna om att undvika kalhyggen har mildrats.
Förhandlingarna om strategin har stundtals varit kaotiska och kommissionären Ylva Johansson krävde förändringar.


Den nya skogsstrategin som EU-kommissionen har antagit presenterades vid en presskonferens på fredagen i förra veckan. Den skulle ha presenterats redan 14 juli  men stoppades då i sista stund. Enligt uppgifter i DN rådde kaos under förhandlingarna och enskilda kommissionärer från skogsrika länder, bland andra från Sverige, blockerade processen.
Under fredagens presskonferens fick miljökommissionären Virginijus Sinkvicius flera frågor från journalisterna om dispyterna, men han svarade hela tiden undvikande:"Det är en normal del av processen."

                                                    Virginijus Sinkevicius
Men det är tydligt att flera formuleringar mildrats. I det tidigare utkastet skulle gamla skogar och så kallade kontinuitetsskogar strikt skyddas. Nu anges i stället att kommissionen skall "utarbeta riktlinjer för definitioner" av dessa begrepp. Skadliga skogsbruksmetoder som kalhyggen skulle undvikas i första versionen. Nu skall i stället kalhyggen användas med försiktighet.


DN har tydligen talat med Ylva Johansson om detta även om det inte ligger inom hennes ansvarsområde. Hon säger att "det viktiga för mig är att det inte sker någon förskjutning i kompetensfrågan. Jag är mycket intresserad av skogsfrågorna och tycker att det inte skall vara Bryssels sak att bestämma över svenskt skogsbruk."

Det slutliga dokumentet innehåller bland annat överväganden om staternas självbestämmanderätt.
MP:s riksdagsledamot Maria Gardfjell är kritisk till Ylva Johanssons inställning: "Det är självklart att vi i Sverige måste sluta med plantageliknande skogsbruksmetoder som är förödande för klimat, miljö och natur.  Det går inte att sticka huvudet i sanden som Ylva Johansson gör. Business as usual är inte möjligt längre.
EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd (M) anser tvärtom att regeringen borde ha skyddat skogsnäringen än mer.


Skogsägaren och entreprenören Leif Öster som varit expert i  skogsutredningen säger till DN: "I stället för att stå vid sidan om och sura borde Svensk skogsnäring ha varit med och förhandlat om vad begreppet "hyggesfritt skogsbruk" innebär.

EU:S NYA SKOGSSTRATEGI--- SAMMANFATTNING
Strategin ingår i EU:s stora miljö-och klimatpaket Green Deal, som skall göra unionen klimatneutral fram till 2050.
Den skall också bidra till att upprätta naturliga kolsänkor, något som tas upp i EU:s n ya klimatlag, stoppa förlusten av biologisk mångfald och göra skogen mer motståndskraftig för klimatförändringar.

NÅGRA PUNKTER I STRATEGIN
¤ Ett gemensamt system för mätning och satellitövervakning av skogen ska införas.
¤ Skogsbruksmetoder som bäst gynnar klimat och den biologiska mångfalden ska identifieras och användas.
¤ Kalhuggning skall användas "med försiktighet".
¤ Produkter som kommer från skogen ska vara långlivade och ha "höga värden för den cirkulära bioekonomin". Kortlivade produkter och bioenergi från skogen ska produceras av restprodukter från exempelvis sågverk och av trä som inte passar till långlivade produkter.
¤ Skogsägare ska ges ekonomisk ersättning för att bevara skog.
¤ Minst tre miljarder nya träd ska planteras i EU.
Källa: EU-kommissionen.

Underlag: AB och Lisa Röstlund DN

































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar