söndag 4 juli 2021

DJUPFRYST KYCKLING


 Bloggredaktionen är nu tillbaka i Höganäs efter midsommarfirandet på Nysätter i Sörmland. I vanlig ordning regnade det på midsommarafton men på midsommardagen sken solen. På eftermiddagen var det +25 grader. De kommande dagarna steg temperaturen ytterligare, upp emot +29 grader, och det är faktiskt i svettigaste laget för en nordbo. Det är knappt man kan föreställa sig hur de arma kanadensarna hade det i sydvästra delarna av landet, med över +40  grader och 49,6 grader som värst i Lytton nordost Vancouver och det i kombination med stora skogsbränder.
Meteorologerna menar att detta är en signal vi skall ta på största allvar. Katastrofer av det här slaget riskerar att bli allt vanligare, om vi inte radikalt kan minska på utsläppen.


I Höganäs var det mulet men varmt, ungefär +26 grader. Trädgården var vacker, men vi har haft hjälp med  att sköta den. Nu är det rosorna som dominerar.

Hitkomna fick vi höra en trevlig historia av en bekant. Den handlar om hur man i olika länder förbereder sig för högfartstågen, vissa länder har dem redan. I Sverige finns inga beslut fattade ännu om anskaffning, som tur är. Vi vill gärna att läsekretsen skall få  höra den här historien också.

Forskarna på NASA, den amerikanska rymdstyrelsen, har utvecklat en specialbyggd kanon avsedd att i maximal hastighet skjuta ut döda kycklingar mot vindrutorna på rymdfärjor och flygplan. Syftet är att simulera de mycket ofta förekommande fågelkollisionerna och därmed testa vindrutornas styrka.
Brittiska ingenjörer hörde talas om "vapnet" och ville omedelbart prova det på sitt nya höghastighetståg och amerikanerna lånade gärna ut en kanon.
Men när kanonen avfyrades i  Storbritannien fick de chockade experterna se hur kycklingarna kraschade rakt igenom de splittersäkra vindrutorna som krossades i småbitar, bröt av förarens stolsrygg och hamnade längs bak i loket.
De förskräckta britterna skickade de förödande resultaten till NASA, inklusive beskrivningar på vindrutans konstruktion och bönade och bad om förslag på vad de skulle ta sig till.
NASA:s respons var kort och gott: Tina kycklingen.

Berättare: Claes Nordenskiöld













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar