onsdag 28 juli 2021

SVENSK NARKOTIKAPOLITIK

Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, väntas på sin kongress senare i sommar ta strid med moderpartiet. SSU vill utreda avkriminalisering av droger för eget bruk.
Bakgrunden är den utredning av svensk narkotikapolitik som skall tillsättas efter sommaren. Sedan 1993 har eget bruk av narkotika kunnat ge fängelse. Samtidigt har Sverige högst narkotikadödlighet i hela Europa.

De senaste åren har det på flera håll skett ett skifte i narkotikapolitiken. Skademinskning har tydligare satts i centrum. Flera länder har avkriminaliserat eget bruk och satsar på vård i stället för på straff.
I Portugal genomfördes en avkriminalisering för 20 år sedan. Det har hjälpt de portugisiska myndigheterna att komma närmare och hjälpa missbrukare. Barack Obama framförde 2016 att han ansåg drogmissbruk främst vara ett folkhälsoproblem snarare än en straffrättslig fråga.
I Norge presenterades tidigare i år en statlig utredning som bland annat föreslog avkriminalisering. Förslaget röstades ner i deras lagutskott men ser ut att kunna bli en valfråga.
I Sverige har Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och regioner (SKR) föreslagit en utredning men regeringen slår dövörat till.


Det är mycket möjligt att en sådan utredning hamnar i fortsatt kriminalisering av eget bruk, men regeringen verkar inte vara intresserad av mera fakta.
Lena Hallengren fick i juni frågan av SvD om hon trodde att påföljderna ledde till att missbrukarna avstod ifrån att söka vård. "Jag kan inte svara på den frågan", var hennes svar. Hon hade kunnat lägga till "Och jag är ointresserad av att ta reda på det". Regeringens motstånd verkar vara ideologiskt snarare än baserat på erfarenheter.


I många år har Folkpartiets före detta ordförande Bengt Westerberg varit ansiktet utåt för narkotikamotståndet i landet. Nu vill även han att en avkriminalisering utreds. Inte för att knark skall bli lika naturligt som en öl efter jobbet, utan han tror att en sådan utredning skall visa att det är han som haft rätt hela tiden. Det är så han resonerar. Men  även om man tror att ens politik är den bästa borde inte han eller någon annan politiker ha något emot att frågan utreds ordentligt. Ju mera kunskap desto bättre är det, i synnerhet när det gäller en fråga som betyder liv eller död för så många människor.

Underlag: Ledare DN 21-07-27





























 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar